Protesti u BG i NS zbog masovnog krivolova prepelica

Beograd -- Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije održaće protest u subotu na Trgu Republike u Beogradu i Trgu slobode u Novom Sadu u 10.30 časova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako navode, protest će biti održan zbog nereagovanja države na masovan krivolov prepelica koji na godišnjem nivou dostigne i više od 60.000 jedinki.

Oni pozivaju građane da im se pridruže u protestu.

U saopštenju se upozorava da se od sredine osamdesetih godina prošlog veka prepelice u Srbiji masovno love na zakonom zabranjen način, uz upotrebu elektronskih vabilica, što dovodi do ubijanja velikog broja ptica za kratko vreme, a cilj je brza zarada od njihove prodaje u inostranstvu.

"O 1. avgusta do 30. septembra, kada traje sezona lova na prepelice, širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emtuje oglašavanje prepelica i mami ih u sigurnu smrt", kazao je predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milan Ružić.

On je upozorio da "korišćenje tih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih prepelica nego u legalnom lovu".

Prepelice ubijene u Srbiji često se krijumčare u inostranstvo gde njihovo meso dostiže cenu od 10 evra po komadu, dok se u Srbiji plaća četiri puta manje.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica podsećaju da se najveća zaplena krivolovljenih ptica u Evropi desila u novembru 2001. kada je kamion sa oko 120.000 ptica poreklom iz Srbije zaustavljen na granici Slovenije i Italije, a u njemu je bilo više od 40.000 ubijenih prepelica, zamrznutih za luksuzne restorane.

Upozoravaju i da se od tad malo toga promenilo, jer "strani državljani i dalje krivolove širom Srbije zaštićeni od strane lokalnih lovačkih udruženja i turističkih agencija koje ih dovode u krvave pohode".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu