Stejt department: Stranci finansiraju ekstremiste na KiM

Vašington -- Na Kosovu jača pretnja od islamskog ekstremizma, koji delimično finansiraju strane organizacije koje propagiraju ekstremne ideologije, navodi Stejt department.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

U godišnjem izveštaju o terorizmu u svetu, američki Stejt department navodi, kada je reč o Kosovu, da strane organizacije koje potpomažu ekstremiste aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regrutovanje sledbenika.

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo navodi se da je otrpilike 315 stranih terorističkih boraca sa Kosova otputovalo u Siriju i Irak da se bore za Islamsku državu (ISIS), ili Al-Nusru, ispostavu Al-Kaide u Sirij i da je otprilike 58 njih ubijeno.

Stejt department ocenjuje da Vlada Kosova primenjuje sveobuhvatnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma i dodaje da na tom planu sarađuje sa SAD, kao i s NATO i Euleksom (na severu Kosova), dok sa Srbijom, iako nema takve saradnje, od 2013. postoji plan o integrisanom upravljanju granicama i zajedničko učešće u obukama koje finasiraju SAD.

U izveštaju se nabraja šta Kosovo preduzima u borbi protiv terorizma, uključujući donošenje i sprovođenje zakona, biometrijske pasoše, kontrolu na granicama, opremljenost granične policije, a kao prepreka za bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama navodi se činjenica da Kosovo nije članica UN, Interpola ni Evropola zbog čega Unmik i Euleks deluju kao posrednici, što usporava procedure i saradnju.

Navodi se takođe da je Kosovo pokazalo političku volju da se bavi pretnjama vezanim za terorizam i da poseduje zakonski okvir za to i dodaje da su nacionalne institucije ojačale kapacitete svojih istražnih i tužilačkih elemenata, ali ograničeni kapaciteti, sredstva i iskustva i dalje ograničavaju sposobnost efikasnijeg rešavanja predmeta terorizma.

Članstvo Kosova u mnogim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući UN, blokiraju zemlje koje ne priznaju njegovu nezavisnost, navodi Stejt department i dodaje da nedostatak članstva i nepriznavanje Kosova, onemogućava saradnju u mnogim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu