"Zauvek zaboravimo birokartiju, zaustavimo odlaske"

Beograd -- Mandatarka Ana Brnabić je iznela ekspoze pred poslanicima u Skupštini u kome su kao ključni istaknuti digitalizacija i otklon od "birokratskog razmišljanja".

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Kako je navela, Srbija bi treblao da bude pobedničko društvo koje ide u korak sa digitalnom revolucijom i koje ima šansu da uhvati korak sa razvijenim svetom.

Na početku izlaganja, mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić se ostvrnula na brojne kritike koje su se mogle čuti kada je objavljeno da je ona izbor Aleksandra Vučića.

Prema njenim rečima, njeno neodgovaranje na takve kritike je u stvari njen odgovor.

"Moj odgovor je bio da ne odgovaram. Imala sam cilj i danas stojim ovde pred onima koji su me podržali, ali i onima koji su me osporavali i ponosno i odgovorno predstavljam program pred čijim rezultatima niko neće moći da se ogluši", istakla je buduća premijerka na početku svoj ekspozea.

"Viziju gradimo na osnovu telemelja prethodne Vlade", kazala je ona i dodala da joj je ostavljena državna kasa u dobrom stanju, s pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, suficitom, inflacijom u granicama predviđenog.

"Ova Vlada nije započela mandat kao bivša i na tome treba da zahvalim Aleksandru Vučiću. S druge strane, moja odgovornost prema građanima i državi je veća. Prethodna Vlada sprečila je banrot, ta vlada je konsolidovala državni budžet i deficit s kojim se državabezuspešno borila", kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, zahvaljujući radu prethodne vlade, čiji je i ona bilačlan, za dve godine Srbija je napredovala na svetskoj listi za 34 mesta, započeta je sveobuhvatna reforma državne uprave čiji je cilj da ta uprava radi u službi građana, da se smanje procedure i da država bude jeftinija.

Kazala je i da su postignuti izuzetni rezultati u elektronskoj upravi, popravkama na infrastrukturi. "Izgrađeno je više kilometara puta nego decenijama pre toga, a to je uslov za povećanje investicija i podsticanja razvoja", istakla je.

Podsetila je i da je prethodna Vlada počela pregvore sa EU 2014. a da je već sada otvoreno 10 poglavlja.

"Sada je trenutak da idemo dalje i državu i naše društvo prevedemo u 21. vek koji obeležava digitalizacija. Naše celokupno društvo biće potpuno redefinisano digitalizacijom i Srbija mora da bude spremana na to, jer ako to ne uradimo nećemo više imati drugih šansi", kaže Brnabić.

"Ovo je prilika da zaustavimo odliv mozgova"

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Pročitajte još:

Kako je rekla, digitalizacija predstavlja priliku za zaustavljanje odliva mozgova.

"To govorim iz iskustva naših IT i kreativnih kompanija. Digitalizacija stvara novu vrednost u celoj privredi, a uprkos uvrženom mišljenju u Srbiji su i građani i privreda naviknuti da koriste prednosti interneta i po nivou tehnološke spremnosti ne zaostajemo", rekla je Ana Brnabić.

Mandatarka je istakla da je birokratija prepoznata kao jedan od ključnih problema sprskog društva, koja koristi ogromne resurse i koči razvoj domaćih kompanija.

"Radićemo na promeni postojeće paradigme u svakom segmentu društva. Sada imamo šansu da uhvatimo priključak za ostalim zemljama. Ova revolucija je neminovna i nezaustavljiva, a ja sa velikom sigurnošću očekujem da će digitalizacija povećati standard, efikasnost i kreirati novu vrednost u gotovo svim segmentima", rekla je ona.

Ana Brnabić je podvukla da je "digitalizacija najvažniji katalizator društva" i da ono što sada uradimo na polju digitalizacije jeste ono što će odrediti mesto Srbije na svetskoj mapi u decenijama ispred nas.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Ana Brnabić je rekla i da će se nova Vlada fokusirati na povećanje rasta i održavanje "rigorozne kontrole trošenja novca i rigorozne discipline". "Zbog visokih troškova u prošlosti, samo u 2016. godini smo platili više od milijardu evra za otplate kamata. To je 150 kilometara auto-puteva svake godine. Zato je važno da se zadrži red koje je uvela prethodna Vlada. Cilj je da do 2020. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto, da do kraja mandata nivo javnog duga bude ispod 60 odsto, što će otvoriti prostor za povećanje plata i penzija, za investicije, ali i za prevremene otplate duga", rekla je ona. Kako je istakla, to je moguće samo ako delujemo jedinstveno, ne kao pojedinci, a potrebno je da "zauvek napustimo birokratski način razmišljanja". Rekla je da uloga države treba da bude stimulativna i da dozvoljava otvorenu i dinamičnu ekonomiju, da razvija infrastrukturu, da pruža kvalitetne usluge i otkloni administrativne barijere, da podrži svaku preduzetničku inicijativu uz odgovornu i dobru socijalnu politiku u skladu sa ekonomskim mogućnostima.

Mandatarka je dodala i da je digitalizacija našeg društva u svim segmentima osnov za pružanje jednakih šansi svim građanima.

"Na vrhu liste prioriteta je i obrazovanje, moramo da unapredimo naš obrazovni sistem, da postaknemo analitički način razmišljanja, da navedemo mlade da ne odustanu na prvoj prepreci i da verujemo u sebe. Negovaćemo preduzetnički duh kod mladih, to ne znači da svi treba da budu preduzetnici, učićemo ih da razmišljaju pobednički, da idu u susret ciljevima", istakla je.

Brnabićeva je pozvala sve da joj se pridruže u radu za bolju budućnost. "Najveća odgovornost će biti na meni, neću se skrivati, podnosiću izveštaje, podsticaću konstruktivnu kritiku, daću sve od sebe da ne upadnem u zamku da imam odgovor na sve. Uprkos uvredama, ja ću istinu i činjenicu braniti sa dostojanstvom i dignitetom. Posvećenost, odlučnost, otvorenost i hrabrost - to će biti vrednosti na kojima će se zasnivati moj rad. Pridružite se da ostatke prošlosti ostavimo u prošlosti. Sada je trenutak za prave stvari, bez odlaganja i čekanja", rekla je Brnabićeva.

Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

"Možemo da trošimo samo onoliko koliko imamo i to zna najbolje ministar fifnansija i na njega ću se i dosta oslanjati. Jer, put koji nije završen ne donosi novac u budžet, isto tako i bolnica ako nije završena nemože da prima pacijente. Svaki dan kašnjenja znači gubitak posla i to je težak posao koji nas čeka ali ne uzmičemo pred problemima", kazala je mandatarka.

Kazala je i da očekuje rast BDP od 3,5 koji će biti zasnovan na rastu investicija, smanjenju udela rashoda iz budžeta, s tim da je digitalizacija ekonomije ključna poluga koja treba da povuče i razvoj celog društva.

Istakla je i veliki izvozni potencijal IT industrije, koja najviše raste, a cilj vlade će biti da taj izvoz bude još veći. Prema njenim rečima, zaposleni u IT sektoru su šest puta profitabilniji od ostatka privrede.

"Zbog svega toga, kadrovski kapaciteti u IT sektoru su iskorišćeni i više nemamo kvalitetnih kadrova što usporava rast. Prema nekim procenama u tom sektoru nedostaje 15.000 IT stručnjaka i jedan od prioriteta nove Vlade je da se smanji taj broj, a ključ je kvalitetno i efikasno obrazovanje", istakla je Brnabić.

Nakon toga govorila je o neophodnosti sveobuhvatne reforme obrazovnog sistema u Srbiji, koje bi trebalo da bude bazirano na celoživotnom učenju, kreiranju sistema prema potrebama društva ekonomije, da obrazovanje prati razvoj. Takođe, reformom obrazovanja uvešće se modeli konceptualnog učenja, odnosno učenja na osnovu kog će deca umeti da misle umesto da budu zatrpana nepotrebnim činjenicama.

Takođe, kazala je i da je dualno obrazovanje, od kog su mnogi imali bauk, u praksi veoma korisno jer povezuje učenike i praktičan rad, studente i kompanije.

Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić je da će prioritet njene vlade biti nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta. Ona je u Skupštini Srbije rekla da će se raditi i na nastavku reforme državne uprave i efikasnijem radu državnih službenika. "Od državnih službenika očekujem da budu servis građana", rekla je Brnabićeva.

Vizija ove vlade, kako je rekla, jeste i razvoj preduzetništva zasnovan na znanju i inovativnosti. "Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mesta", rekla je buduća premijerka.

Ona je rekla da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama. "Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca", rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je uspešno prošla kroz šest revizija aranžaman iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspešno završava trogodišnji aranžman.

Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

Ne možemo u 21. vek s pečatima, šalterima i papirima, poručila je dalje Brnabić, najavljujući promenu niza propisa koji će to u najskorije vreme urediti onako kako je u razvijenom svetu. U tom je smmislu pomenula promenu mnogih propisa i donošenje novih, a s ciljem da se uštedi novac i vreme, pre svega građanima.

"Elekstronskom upravom povećava se efikasnost i eliminiše korupcija", ocenila je. Pomenula je da je od početka godine 6,7 miliona dokumenata postalo dostupno u elektronskom obliku, da su građani tako uštedeli šest miliona sati čekanja na šalterima, a da su time za razne takse platili čak 245 miliona dinara manje.

Brbnabić je najavila da će elektronsko plaćanje biti uvedeno za sva moguća plaćanja, pa i obaveza prema državi, te da će pečat otići u istoriju, jer, kako je primetila, i danas još postoji vise od 70 akata koji nisu usklađeni s aktuelnim propisima i zbog toga zahtevaju upotrebu pečata. Uredićemo birački spisak, on će biti automatski ažuriran, a to će uvesti red i razum u državnu upravu, poručila je Brnabić.

Mandatarka je izjavila i da će "dati sve od sebe" da u mandatu buduće vlade bude završena obnova Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji već duže od 10 godina ne rade. Predstavljajući program buduće vlade u Narodnoj skupštini, Ana Brnabić je kazala da je njen plan da sve institucije kulture u Srbiji moraju imati programe za decu. Ona je ranije rekla da Srbija ima "sjajno" kulturno nasleđe na osnovu koga treba graditi kulturnu politiku.

Izuzetno je važan nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno podizanje kapaciteta policije za sprečavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnoločkog kriminala, rekla je u ekspozeu Ana Brnabić.

Brnabić je kazala da borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva efikasan i brz krivični postupak. Prethodna vlada već je preduzela ključne mere u tom pravcu, nova će tim putem nastaviti, najavila je ona. Isto tako je najavila povećanje kvaliteta i brzine razmene podataka između državnih organa, u cilju borbe protiv kriminala.

Strateški cilj je i rasterećenje sudova, dodala je Brnabić ukazujući da je broj slučajeva smanjen u prošloj godini i da će biti nastavljen rad na unapređenju pravne infrastrukture. Prava nacionalna bezbednost ne može se postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomatiju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu, i efikasnu vladu.

„Iznad svega biće neophodna podrška predsednika Republike i njegovo bogato iskustvo u oblasti spoljne i vojne politike“, podvukla je Brnabić. Ona je ukazala da ćemo ostati posvećeni učešću u mirovnim misijama, kao i da Srbija ostaje povećena programu Partnerstvu za mir.

Nakon čitanja ekspozea, mandatarka je predstavila članove Vlade, 21 ministra, a predsednica parlamenta je odredila pauzu od jednog sata. nastavak je zakazan za 13 časova.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu