Srbi "poslednja brana" za Titov trg u Zagrebu

Zagreb -- Najava gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da će Trg maršala Tita u centru grada biti preimenovan u Trg Republike Hrvatske, podelio hrvatsku političku scenu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

I dok jedni smatraju da Bandić time plaća cenu ostanka na vlasti, te da je podlegao pritiscima ekstremističke grupacije koja otvoreno pokazuje simpatije prema ustaštvu, drugi smatraju da jedini koji to u ovom trenutku može da spreči je lider manjina, zastupnik SDSS u Saboru Milorad Pupovac.

Među njima je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji kaže da od Pupovca, koji podržava vladu Andreja Plenkovića, zavisi i saborska većina.

Gostujući na regionalnoj TV N1, Josipović je ocenio da je Bandićeva najava "lavina i jedno radikalno desno zastranjanje društva", koje je otpočelo nakon promena na Pantovčaku.

"Rekao bih da je nakon toga levica pokazala sve slabosti koje i danas vidimo. Vi spominjete ovaj događaj koji je za mane žalostan jer je očito da je sposoban političar Bandić bio prinuđen učiniti što niko nije hteo već 27 godina - pristati na promenu imena Trga maršala Tita", rekao je Josipović i predložio da trg dobije ime Trg hrvatske sramote.

To je, kaže Josipović, deo revizije naše istorije. "Bandić će se oprati od nekih optužbi, ali od ove odluke se neće moći oprati i predlažem mu da još jednom razmisli. Postoji samo jedan čovek koji može da utiče na to da se ovo ne dogodi, a on se zove Milorad Pupovac jer od njega zavisi većina u HDZ-ovoj vladi", kaže Josipović i dodaje da Pupovac, kao dosledni antifašista sad ima priliku da, kako je rekao, nije sitni politički trgovac.

Prema rečima Josipovića ovo je prilika za Pupovca da uslovi opstanak Plenkovićeve vlade.

Dragan Markovina iz Nove levice, smatra da je ovom najavom Bandić iskazao potpuni prezir prema sopstvenim rečima i stavovima, koje je zagovarao godinama pa i u protekloj kampanji. Markovina, naime, kaže da se Bandić ovom odlukom pristao na ucenu ekstremističke političke grupacije u Hrvatskoj.

"On je ovom odlukom odlučio da podrži one koji sasvim otvoreno tvrde da Zagreb, kao ni Hrvatska nisu oslobođeni 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe.

"To konkretno znači da je Milan Bandić radi očuvanja vlasti odlučio poniziti hrvatsku partizansku tradiciju i de facto je javno ustvrdio da zemljom upravljaju oni koji iskazuju otvorenu simpatiju prema ustaškom režimu i koji bi na otvoreno totalitaran način kadrovali u kulturi i javnom prostoru", naveo je Markovina.

On kaže i da svako ko išta razume jasno je da se ovde ne radi o tome kakvog je karaktera bila Titova vlast, niti socijalistička Hrvatska, nego isključivo reč o tome da se izbriše prošlost i otvori prostor za konačnu rehabilitaciju ustaške države.

"Konačnim donošenjem ovakve odluke doista se otvara put za micanje antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske", poručio je Markovina, koji je najavio da će Nova levica zato pokrenuti peticiju protiv ovakve odluke, te pozvao sve političke stranke, sve organizacije civilnog društva i sve slobodnomisleće građane da zajedno sa njima podrže ovu peticiju i organiziraju protest protiv ovakve odluke.

O ovom pitanju stav je iznela i Mirela Holi koja, kako tvrdi, nije iznenađena Bandićevim predlogom s obzirom na to da gradonačelnika smatra pragmatičnim političarem i dodaje da je od početka bilo jasno da će učiniti sve da bi imao većinu u Skupštini.

Ono što ipak iznenadilo, priznaje, je to da novi igrači u politici imaju tako mršave ideje. "Ako je to ključno pitanje, onda je to zaista pokazatelj da živimo u vrlo ležernom društvu", navela je Holi.

Holi, međutim, smatra da Pupovac nije zainteresovan za ovu temu i da će Trg maršala Tita brzo biti preimenovan.

Bivša HDZ-ovka Bruna Esih izrazila je zadovoljstvo takvom odlukom Bandića, dok njen takođe bivši stranački kolega Zlatko Hasanbegović kaže da novo ime nije po njegovom ukusu, ali da je i ono bolje od postojećeg.

Na svom Fejsbuku oglasio se zastupnik najuticajnije SDP Peđa Grbin, koji je poručio da ovakvom odlukom Bandić plaća cenu ostanka na vlasti.
''I da ovaj dan završi u stilu, pobrinuo se Milan Bandić koji je odlučio imenom Trga maršala Tita platiti cenu ostanka na vlasti u Zagrebu. Neću previše filozofirati oko toga, Istrijan sam... da nije bilo Maršala, danas ne bih sedeo u Hrvatskom saboru (na radost mnogih). Stoga, delim članak čiji naslov govori sve, a hejterima poručujem: Smrt fašizmu - sloboda narodu!'', napisao je Grbin.

Oglasio se i Pupovac

"Prozvani" zastupnik SDSS u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je da se veoma protivi promeni imena centralnog gradskog trga i da je spreman na razgovor o tome.

"Nismo dosad čuli ni jedan argument koji bi opravdavao zahtev za promenu imena. Svi argumenti dolaze od desnih grupacija. I podilaženje tim grupacijama od kojih su neke ustašofilske, ne može biti dobra politika. I iz tog razloga, mi smo protiv toga da se menja", izjavio je Pupovaz za portal 24sata.

Ako, kako je rekao, neko navede drugi argument, po kojem postoji neko drugo ime koje bi bilo za tu vrstu trga, o tome se može razgovarati, ali tako da se za Tita nađe drugo, primereno mesto.

"Međutim, u ovim okolnostima nema pretpostavki za tu vrstu rasprave i to je zabrinjavajuće", rekao je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu