Pas skoro rastrgao psa, ima i snimak, ali "niko nadležan"

Beograd -- Vlasnički pas nekoliko puta veći od žrtve napao je ženku rase "džek rasel" i njene vlasnike, ali ni sedam dana kasnije nema nikakvih posledica.

Izvor: B92
Podeli

Napad se dogodio na parkingu u beogradskom naselju Dedinje, incident je igrom slučaja snimljen kamerom, ali vlasnici napadnutog psa još nisu uspeli ni da prijave incident.

Kako za B92.net kaže Vojislav Ivanović, stvorio se trougao u kom svi prebacuju odgovornost na drugog, a čine ga policija, komunalna policija i Uprava za veterinu.

Ni nedelju dana kasnije, niko nije izašao na teren, policija bi verovatno mogla da bude nadležna kada bi se govorilo o napadu na ljude i "ugrožavanju bezbednosti", dok su komunalci nadležni samo da napišu kaznu ako se pas šeta bez povoca ili brnjice. Inspekcija kaže da ona ne može da proverava vlasnike.

Ivanović kaže samo da je veoma razočaran.

"Doživeli smo takav stres. Mi smo penzioneri, živeli smo dugo u inostranstvu, volimo ovu zemlju, ali ovo je užasna situacija. Nisam hteo da govorim za medije dok se sve ne razreši, ali ovo sa čim se mi suočavamo je čista oholost. U pitanju je situacija u kojoj se ne zna ko je za šta nadležan, u kojoj je sve u sivoj zoni, a danas sam napadnut ja, sutra ćete biti vi, a prekostura majka sa detetom", kaže Ivanović.

Kako kaže, on je iste večeri pokušao da prijavi slučaj.

"Sve se dogodilo prošlog ponedeljka oko 22h, kada smo izašli da prošetamo psa. Došli smo do svojih kola, kada je našeg psa napao vlasnički pas, čoveka koji živi ispod nas", priča Ivanović i navodi da je u pitanju najverovatnije mešanac stafordskog terijera i nekog drugog psa.

Na snimku koji je igrom slučaja snimio jedan komšija, a koji je postavljen i na Jutjubu, vidi se kako nekoliko minuta pre incidenta jedna devojka šeta krupnog psa puštenog sa povoca i igra se sa njim pomoću svetlosti iz baterijske lampe ili telefona.

Nakon toga pojavljuje se par sa malim psom, na koga munjevitom brzinom naleće krupniji pas.

"Tog psa nikada nisam video sa brnjicom, star je oko godinu i po dana. Naš pas je u napadu ozbiljno povređen, veterinarska intervencija je iste večeri dugo trajala, pas je bio pod anestezijom i dugo je ušivan. Trbušna duplja je probušena na dva ili tri mesta. Igrom slučaja su veterinari bili tu kada smo došli, iako je bilo kasno uveče i odmah su pozvali profesora sa Veterinarskog fakulteta da operiše", navodi Ivanović.

Kako kaže, tu počinje drugi deo stresnog događaja, koji je njegovu suprugu i njega jako potresao, a na psa ostavio teške posledice.

"Zvali smo policiju na 192 kada se sve to završilo i upućeni smo na PU Savski Venac, gde je dežurni rekao da dođemo sutra da prijavimo slučaj, jer je te noći bila velika gužva. Rekao nam je da će nam kolege uzeti iskaz i da će patrola izaći na lice mesta. Sutra smo otišli sa psom na kontrolu, a popodne i u policiju gde mi je službenica rekla da oni takve slučajeve uopšte ne rade, da je potrebno podneti privatnu tužbu. Nije promenila stav ni kada sam joj rekao da mi je njen kolega sinoć rekao da dođemo", kaže Ivanović.

Službenica MUP-a ih je uputila na komunalnu policiju ili na "neku inspekciju".

"Policija je odbila da napravi izveštaj. Zvali smo i komunalnu, a oni su nas uputili na policiju", kaže Ivanović.

Dan kasnije je došao i do snimka, a zatim je ponovo zvao policiju i dobio istog dispečera.

"Pitao me je kako je moguće da su me odbili i pozvao da donesem snimak. Zvao sam i službu unutrašnje kontrole MUP-a, gde su mi rekli da napišem prijavu, ali i da pričam sa komandirom PU Savski Venac. I on me je primio, bio je srdačan, ali je na kraju rekao da nije kriva policija nego da je nadležna Uprava za veterinu. Kada sam njih zvao, rekli su mi da ne mogu oni da idu nekome u stan, da ispituju oko psa, jer nemaju ovlašćenja, i da je to posao za policiju", kaže Ivanović.

Upozorenje snimak je uznemirujuće prirode:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu