"Ako nam ne izgrade džamiju klanjaćemo ispred Skupštine"

Beograd -- Muftija sremski Emin Zejnulahu izjavio je da će ako ne bude dogovora o izgradnju nove džamije u Zemunu povesti vernike da klanjaju ispred Skupštine grada.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

U noći između četvrtka i petka bagerima, uz obezbeđenje žandarmerije, porušen je objekat Islamske zajednice Srbije u Zemun Polju, za koji opština tvrdi da je bio nelegalan, te od tada muslimani namaz klanjaju na ulici.

Pročitajte još:

"Mi ćemo nastaviti da se borimo. Ako nas ne čuju odavde, mi ćemo doći ispred Skupštine tu da klanjamo i ja ću da kažem: 'Evo gradonačelniče ti nas vodi, ti nam budi hodža. Ti organizuj život muslimana u Srbiji' ", rekao je muftija Zejnulahu za televiziju N1.

Muftija je u petak izrazio nadu da će grad izgraditi džamiju, a danas je za N1 rekao da od opštine traže da je izgradi na opštinskom placu.

"Samo tako može ova država da se spere. Neko ko je nametnuo ovo mojoj državi i mom gradu, ovu bruku koja je obišla svet, taj mora za to da odgovara. Da odgovara od nas građana da ga kaznimo na izborima, a bogami i da se smeni sa te funkcije", rekao je muftija Zejnulahu.

Muftija je dodao i da se nada da neće biti dodatnih tenzija, da su do sada imali dobre odnose s gradskim vlastima i da će nastaviti razgovore.

Rušenje džamije bilo je najavljeno za četvrtak tokom dana, ali su se tada građani okupili i sprečili ga. U petak ujutro, opština Zemun je saopštila da je tokom noći srušen objekat IZ u Srbiji, jer nije imao građevinsku dozvolu.

Prvi teravi-namaz uoči Ramazana, muslimani u Zemunu klanjali su na ulici ispred porušenog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu