Kitarovićeva: Tramp ležeran, ljubazan... Zvala sam ga u HR

Zagreb -- Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je nakon završetka NATO samita da je razgovarala sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Tokom celog ovog druženja hodajući hodnicima nove zgrade NATO i kroz prijem koji je prethodio samitu bilo je dosta prilike za razgovor. Razgovarala sam i s predsednikom Trampom i pozvala ga u posetu Hrvatskoj", rekla je Kitaroviećva.

Kako kaže, Tramp je bio "vrlo opušten i ležeran".

"Iznenadila sam se koliko je razgovarao sa svima, uključujući i sa mnom. Uglavnom, bio je vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i šalio", navela je hrvatska predsednica.

Ona ističe da je sa predsednikom SAD pričala o mnogo tema, uključujući i stanje na jugoistoku Evrope.

"Tražila sam od njega da se ponovno SAD angažuju, upozorila sam na sve opasnosti koje postoje u našem susedstvu i naglasila sam ulogu koju su Sjedinjene Države imale do sada. Mislim da će i dalje igrati važnu ulogu uz njihov fokus na podršku jugoistoku Evrope, veći nego do sada", izjavila je Kitarovićeva.

Kitarovićeva navodi da je novog predsednika Francuske Emanuela Makrona pozvala u Hrvatsku.

"Ustanovili smo da nijedan francuski predsednik nikada nije bio u službenoj poseti Hrvatskoj. On je izrazio interes i nadam se da ćemo kroz diplomatske kanale i kroz zajednički rad uspeti da realizujemo tu posetu. Naravno, razgovarali smo i o stanju u našim državama i našim bilateralnim odnosima", rekla je predsednica.

Na samitu NATO prihvaćena su dva dokumenta, piše "Indeks" - jedan o podeli odgovornosti i troškova obrane, drugi o uključenju NATO kao organizacije u borbu protiv terorizma.

"Atmosfera na samitu bila je veoma dobra, vrlo pozitivna. Moram reći da je, osim o ove dve teme, nas nekoliko govorilo o prostoru jugoistoka Evrope. Začuđujuće velik broj ljudi pomenuo je potrebu da se obrati pažnja na razvoj događaja na jugoistoku Evrope i na sve pretnje", rekla je predsednica Hrvatske.

Na pitanje da li je razgovarala s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odgovorila je potvrdno.

"Dosta se sagovornika raspitivalo o trenutnom stanju u Hrvatskoj i činjenici da nam u ovom trenutku predstoji imenovanje četiri ministara u vladi. Pitali su u opšte kako teku procesi u Hrvatskoj i kakva su očekivanja", navodi Kitarovićeva.

Takođe, rekla je i da je pozvala da se pokrene Akcioni plan za članstvo (MAP) za BiH.

"Istrajno insistiram na načelu konstitutivnosti tri naroda u BiH. Znamo da to nije lako nekima prihvatiti, međutim, činjenica je da se Dejton temelji na principu jednakopravnosti tri naroda i građana. Na tome ću istrajati i upozoravati na činjenicu da zaustavljanje, odnosno nikakav napredak u procesu pristupa BiH u članstvo EU i NATO stvara vakuum koji onda ispunjavaju neke treće strane iz vlastitih interesa", kaže Kitarovićeva.

"Naročito sam slovenačkog premijera (Miru Cerara) i turskog predsednika (Redžepa Tajipa Erdogana) otvoreno pozvala na aktivaciju MAP-a za BiH, žurno i što pre kako bi zemlju zadržali na putu evroatlantskih integracija", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu