Vulin: Skoro nijedan migrant ne želi da ostane u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da skoro nijedan migrant ne želi da ostane u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

"Kada je u pitanju integracija migranata prvo bi morali da imate ljude koji žele da ostanu u Srbiji. Izuzetno mali broj, skoro nijedan migrant ne želi da ostane u Srbiji, tako da mi ne možemo nekog na silu da teramo da živi ovde, uči naš jezik ili da se naseli ovde", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanje da li se radi na integraciji migranata u Srbiji, rekao da bi migranti prvo morali da zatraže azil. Oni koji su to učinili nisu sačekali azilnu proceduru, već su ilegalno prešli granicu.

"Za svako ljudsko biće koje zatraži azil ovde ima prostora i dobiće odgovarajuću pravnu zaštitu, ali oni ne traže azil, ne žele da žive na prostoru naše zemlje", rekao je Vulin i dodao da je Srbija dobar domaćin i da im je obezbedila smeštaj, ishranu, medicinsku zaštitu, pravnu zaštitu.

Ministar kaže da je nedavno razgovarao sa austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom o mogućnosti dobrovoljnog povratka migranata u Avganistan i Pakistan, da Srbija postane deo plana koji za to ima EU.

To podrazumeva da se omogući onim licima koji žele da se vrate ili koji više nemaju azilnu zaštitu da se vrate u zemlje porekla.

"To je jedino što Srbija može da radi i to će Srbija nastaviti da radi. Mi ćemo biti humani prema tim ljudima, ali ćemo voditi računa o našim zakonima i našem stanovništvu", zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu