Tramp o 100 dana: U čauri sam, mislio sam da će biti lakše

Vašington -- Mislio sam da će biti lakše, izjavio je u predsednik SAD Donald Tramp u opširnom intervjuu za Rojters uoči navršavanja 100 dana njegovog mandata.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

"Voleo sam svoj prethodni život, toliko stvari mi se dešavalo. Više radim nego u svom prethodnom životu. Mislio sam da će biti lakše", rekao je predsednik SAD.

On kaže da je navikao na nedostatak privatnost u svom "starom životu", ali je iznenađen koliko malo je ima sada, naglasivši da se i dalje navikava na 24-časovnu zaštitu koju mu pruža Tajna služba.

"Zaista se nalazite u jednoj maloj čauri, zbog toga što imate tako veliku zaštitu, ne možete nigde da idete", rekao je Tramp.

Kako kaže, više ne može da vozi, jer svaki put kada ide negde iz Bele kuće voze ga u limuzini ili džipu, prenosi Rojters.

U intervjuu je govorio i o mnogim gorućim pitanjima unutrašnje i spoljne politike, a između ostalog i o Kim Džong-Unu, severnokorejskom lideru.

"Imao je 27 godina kad mu je umro otac, a on je preuzeo vlast, tako da mu u tim godinama sigurno nije bilo lako. Znate, imao je mnogo generala i mnogo ljudi koji bi voleli da rade ono što on radi. Govorio sam i ranije, a kažem to i sad, nije da mu pripisujem zasluge, ali priznajem da mu je bilo teško. Ne znam da li je racionalan ili nije, ali se nadam da ipak jeste", istakao je Tramp, prenosi klix.ba

Dodao je i da postoji šansa da Amerika i Severna Koreja uđu u veliki sukob, a na pitanje da li je to najveća globalna briga u ovom trenutku, odgovorio je: "Da, rekao bih da je tako".

Komentarisao je i islamistički terorizam rekavši kako se tim ljudima ne sme dozvoliti da dođe u SAD, dok je na pitanje o uspostavljanju mira na Bliskom istoku rekao: "Želim da vidim mir među Izraelom i Palestincima. Nema razloga da tako ne bude".

"Ako dođe do blokade, doći će do blokade"

Predsednik SAD Donald Tramp minimizirao je ozbiljnost posledica od potencijalne blokade federalne vlade.

Do blokade će doći ukoliko Kongres do večeras u ponoć ne postigne dogovor o budžetu za fiskalnu 2017. godinu.

"Videćemo šta će se dogoditi. Ukoliko dođe do blokade, doći će do blokade", izjavio je predsednik SAD u intervjuu za Rojters, povodom navršavanja prvih 100 dana njegovog predsedničkog mandata.

Kako je dodao, demokrate će biti krivci ukoliko federalna vlada ostane bez finansija.

Kongres ima rok do ponoći da usvoji zakon o budžetu ili će se u suprotnom suočiti sa blokadom, što će prouzrokovati da na stotine hiljada državnih službenika bude poslato na neplaćeno odsustvo, dok će mnoge državne agencije i nacionalni parkovi zatvoriti svoja vrata.

Republikanci su u sredu predstavili kratkoročni budžetski plan za finansiranje aktivnosti vlade u trajanju od još nedelju dana, što bi im omogućilo dodatno vreme za pregovore sa demokratama o budžetu za ostatak fiskalne godine koja se završava 30. septembra.

Tramp je rekao za Rojters da bi blokada vlade bila "veoma negativna stvar", ali da je administracija spremna ukoliko do toga dođe.

U opširnom intervjuu za britansku agenciju, predsednik SAD je stao u odbranu svog poreskog plana, za koji kritičari tvrde da će doprineti povećanju deficita SAD.

"Sklopićemo trgovinske sporazume koji će neutralisati najveći deo deficita. Imaćemo trgovinske sporazume koji će biti daleko bolji od sadašnjih", poručio je Tramp.

On je, takođe, istakao da bi bilo nepravedno ponuditi paket pomoći Portoriku koji je američka teritorija, jer bi to, kako kaže, bilo nepošteno prema narodu u američkim saveznim državama.

U sklopu budžetskih pregovora, demokrate su zatražile finansijsku pomoć za program "Medikejd" Portorika, kojim se pokriva zdravstveno osiguranje za siromašne, ali su se brojni republikanci usprotivili toj ideji.

"Mislim da nije pošteno prema narodu u Ajovi, i prema narodu Viskonsina, Ohaja, Severne Karoline i Pensilvanije, da spasavamo Portoriko milijardama i milijardama dolara", istakao je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu