"Izvršena su određena taktička pomeranja"

Premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je na RTS da su izvršena određena taktička pomeranja bezbednosnih snaga Srbije.

Izvor: B92, RTS
Podeli
screenshot/RTS
screenshot/RTS

On je istakao i da građani Srbije ne treba da budu uplašeni za svoju bezbednost, u svetlu nedavnih događaja u Makedoniji.

Prema njegovim rečima: "Građani Srbije mogu mirno da spavaju, Srbija je mirna i stabilna, a borbena gotovost Vojske Srbije je podignuta tamo gde je trebalo".

Vučić se zahvalio pripadnicima vojske i policije.

O situaciji u Makedoniji naveo je da Srbija izlazi sa opreznim izjavama.

“Pozvali smo na mir u Makedoniji, jer se on tiče i nas. Srbija je najviše od svih u regionu dobro učinila Makedoniji, a nije nam baš na takav način i vraćeno“, poručio je Vučić.

Rekao je i da je zapanjen što Albanci postaju mezimče međunarodne zajednice, kao i da je šokiran izjavama Ramuša Haradinaja, koji je po povratku u Prištinu rekao da se nije šalio da bi njegovo izručenje Srbiji značilo rat.

"I ceo svet ćuti, na najstrašnije, na najmorbidnije izjave...", rekao je Vučić i dodao da to u Srbiji čine i "Haradinajevi Srbi".

“Zamislite da sam ja govorio o ubistvu Albanaca, bio bih glavna vest na svakom mestu na kugli zemaljskoj. Albanci to rade smišljeno, oni rade na legitimizaciji velike Albanije“, ocenio je premijer.

Vučić se osvrnuo i na nedavne izjave Hašima Tačija, Edija Rame, Jonuza Muslijua, te rekao da nisu najopasnije njihove izjave, najopasnije je “ćutanje onih koji takve izjave odobravaju“.

“Od Muslijua možete svašta da očekujete, pravi je primer intelektualca koji uvek tresne ono što mu prvo padne na pamet“, rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na izbore koji predstoje u Republici Srpskoj, na Kosovu, a možda i u Hrvatskoj.

“Otvara nam se prilika da ozbiljno otvorimo dijalog. Uputio sam poruku predsednici Kitarović, smatram da je veoma važno da se dijalog obnovi. Mi sa Hrvatima moramo da razgovaramo“, rekao je on.

Još jednom je ponovio da su građani Srbije bezbedni i da je Srbija apsolutno stabilna.

“Tri puta sam ponovio na istom mestu, u Donjoj Gradini, Srbija neće dozvoliti ni progon, ni istrabljavanje naroda. Srbija je danas mnogo snažnija, nikada nikoga nećemo da diramo, ništa nam tuđe nije potrebno, ali svoje ne dajemo“, dodao je on.

Premijer je takođe govorio i o odnosu sa Turskom, naveo da je predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu uputio poziv da poseti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu