"Izjave o ujedinjenju Albanaca zabrinjavajuće"

Beograd -- Ministri spoljnih poslova Srbije i Estonije, koja od 1. jula preuzima pedsedavanje EU, Ivica Dačić i Sven Mikser sastali su se u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Oni su ocenili da su poslednje izjave albanskih lidera o ujedinjenju Albanaca neoprazne i zabrinjavajuće.

Ministar Mikser je novinarima, nakon razgovora sa srpskim kolegom, rekao da da se Estonija zalaže za proširenje EU i zajedno sa drugim članicama će raditi na postizanju mirne, stabilne, prosperitetne Evrope uključujući mirnan, prosperitetan i stabilan region Zapadnog Balkana.

"Tu smo da damo svoj savet, tu smo da pružimo pomoć ne samo za vreme predsedavanja Savetom EU, već i izvan tog polugodišnjeg perioda kojim ćemo predsedavati", naglasio je Mikser.

Videli smo, kazao je, zabrinjavajući razvoj situacije u regionu, te da kada Estonija bude predsedavala Savetom EU, ali ni sada nijedan lider ne ohrabruje takve vrste izjava niti želi da se naruši stabilnost regiona.

Mikser je pozvao na oprez sve lidere i da se uzdrže od takvih izjava.

Govoreći o procesu pristupnja zemalja kandidata Evropskoj uniji on je rekao da se prati mogućnost zemlje da ispuni kriterijume, a da postoje dodatne političke prepreke na tom putu koje su nastale kao proizvod neke situacije na domaćem terenu.

"Tako da verujem da taj proces mora da bude u potpunosti zasnovan za zaslugama, a ne na veštačkim preprekama", rekao je Mikser odgovarajući na pitanje da li će Hrvatska blokirati proces pristupanja, ali i izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da su upoznali Miksera sa situacijom u regionu, sa problemima koji postoje, zapaljivim izjavama koje nisu samo neoprezne, kako neki prikazuju, već su i opasne po ceo region i zato mislimo da EU treba da bude ne samo proizvođač stabilnosti i mira nego i sredstvo za smirivanje situacije.

"Smirivanje situacije u regionu, otvarajući evropsku operspektivu svim državama i narodioma", naglasio je Dačić.

On je rekao da je Srbija potpuno posvećena procesu evropskih integracija i reformama i da očekuje da će dalja dinamika naših evropskih pregovora ići napred te da će najmanje dva poglavlja biti otvorena u julu, a da će do kraja godine tokom estonskog predsedavanja očekuje da budu otvorena još neka poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 273 idi na stranu