Vatra uništila 70% kampa u Denkerku, gde će 1.700 ljudi?

Denkerk -- Vatra koja je u ponedeljak uveče zahvatila kamp za migrante u Denkerku na severu Francuske zadala je probleme lokalnim vlastima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Oni sada pokušavaju da nađu novi smeštaj za oko 1.700 ljudi.

Kako se navodi, uništeno je oko 70 odsto Gran Sint kampa napravljenog od drvenih baraka, a zvaničnici su naveli da je malo verovatno da će kamp biti ponovo izgrađen, prenosi Rojters.

Oko 500 migranata našlo je sklonište u tri srednje škole, a vlada je najavila da će ubrzati prijem izbeglica u centre za migrante, koji žele da apliciraju za azil u Francuskoj.

Požar je izbio nakon što su se sukobili irački Kurdi i Avganistanci.

Zvaničnici su naveli da Kurdi u tom kampu čine većinu populacije, međutim u poslednje vreme pristiglo je i dosta izbeglica iz Avganistana.

Sukob između te dve grupe počeo je u ponedeljak, posle 17 časova po lokalnom vremenu, a vlasti navode i da su Avganistanci bili naoružani noževima.

Policija je intervenisala kako bi prekinula sukobe, međutim pet migranata je povređeno u sukobu, a jedan migrant je u kritičnom stanju.

Francuski mediji prenose da su prošle nedelje žitelji kampa pokušali da blokiraju obližnji autoput stablima i granama u pokušaju da zaustave saobraćaj i popnu se na neki od kamiona, u nadi da će stići do Velike Britanije.

Povodom ovog slučaja oglasila se i predsednički kandidat Marin le Pen koja je kazala da bi zatvorila kampove za migrante i francuske granične prelaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu