Požar uništio izbeglički kamp

U požaru koji je izbio u migrantskom kampu na severu Francuske povređeno je najmanje desetak migranta, a kamp je potpuno uništen, javili su zvaničnici.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Požar je izbio sinoć u kampu Grand-Sint blizu Dankerka, gde je živelo oko 1.500 migranata koji su tu čekali u nadi da će moći da pređu u Veliku Bitaniju.

Prema predstavniku lokalne vlade požar koji je izbio i prvo zahvatio oko 300 kućica u tom improvizovanom selu, posledica je sukoba Avganistanca i Kurda. U tom sukobu učestvovalo je oko 150 ljudi neposredno pre izbijanja požara juče popodne, a šest migranata je povređeno hladnim oružjem.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija upala je u kamp da smiri sukob.

Zvaničnici su povezali tu tuču sa požarom koji je izbio više sati kasnije ali su naglasili da je potrebno da se sprovede istraga da bo se ustanovio uzrok požara.

Vatrogasci su pokušavali da obuzdaju vatru koja je gutala kućice migranata, a migranti su postepeno evakuisani u privremene smeštaje.

Prefekt te oblasti je odmah otišao na lice mesta.

Očevici su naveli da je sukob izbio zbog povećanja broja Avganistanaca u kampu od kada je rasformiran veliki kamp zvani Džungla u susednom Kaleu. Avganistanci su bili nezadovoljni zato što su smešteni u kolektivne prostorije, a Kurdi su spavali u ograničenom broju drvenih kućica.

U kampu kod Dankerka povećao se broj korisnika od kada je rasformirana "Džungla".

Jedan opštinski zvaničnik smatra da mora da je bilo namerno podmetanje požara na nekoliko različitih mesta i da je to povezano za okršajima iračkih Kurda i Avganistanaca.

Okršaji migranata nastavili su se tokom noći i zvaničnici koji su pokušali da ih zaustave nisu imali u tome mnogo uspeha, a nekad su gađani kamenjem.

Većina migranata je evakuisana i biće smeštena na nekim privremenim mestima. Već sinoć je grad Grand-Sint stavio na raspolaganje dve fiskulturne dvorane.

Kamp je otvoren 2016, a izgradila ga je nevladina organizacija Lekari bez granica.

U tom kampu za koji je važilo da ga kontrolišu irački kurdski krijumčari, poslednjih meseci bilo je više ozbiljnih incidenata, zbog kojih je morala da bude pozvana policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu