Vladajuća partija vladi: Nabavite krstareće rakete

Japanska vladajuća partija pozvala je vladu da razmotri naoružavanje naprednijim sistemom raketne odbrane.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Takođe, zatraženo je i naoružavanje ofanzivnim oružjem kao što su krstareće rakete, što odstupa od mirnodopske politike koju Tokio vodi od kraja Drugog svetskog rata.

Odbor Liberalno-demokratske partije za bezbednosnu politiku pozvao je vladu da odmah počne da proučava načine da pojača sposobnosti Japana da presretne rakete sistemima kao što je THAAD, koji će u dogovoru sa SAD biti raspoređen u Južnoj Koreji.

Odbor je ukazao na "novi nivo pretnje" iz Severne Koreje, koja je ovog meseca lansirala četiri rakete, od kojih su tri pale u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona.

Predlog partije, kojim se traži nabavka krstarećih raketa sposobnih da pogode mete u Severnoj Koreji, biće kasnije danas predat premijeru Šinzo Abeu.

Japan je od kraja Drugog svetskog rata vodio mirnodopsku politiku, a upotreba vojne sile je Ustavom bila ograničena isključivo na samoodbranu.

U skladu s tom pacifističkom doktrinom, odbor vladajuće partije je predložio korišćenje raketa samo kao odgovor na napad iz Severne Koreje na japansku teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 496 idi na stranu