Flekenštajn: Srbija obavila odličan posao

Beograd -- Srpska vlada je, u savladavanju izbegličke krize, obavila odličan posao, te izrazio nadu da se neće ponoviti ogromni migrantski talas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

To je izjavio poslanik u Evropskom parlamentu i predsednik Upravnog odbora nemačke organizacije "Arbeiter Samariter Bund" (ASB) Knut Flekenštajn.

„Uveren sam da je Vlada Srbije obavila odličan posao. Premijer Aleksandar Vučić i minsitar Aleksandar Vulin su nas veoma podržali i mi smo podržali Srbiju. Setite se stotine hiljada migranata koji su prošli kroz Srbiju. Vlada je tada donela odluku, sličnu Nemačkoj, da pomogne, a to sigurno nije bilo popularno“, rekao je Flekenštajn u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da i danas ima oko 8.000 izbeglica u Srbiji, što pokazuje da možemo da pričamo o granicama, ali da je Evropa u realnosti već jedan prostor, jer probleme koje imamo u EU ima i Srbija, kao i obratno problemi sa kojima se suočava Srbija suočava se i Unija.

Flekenštajn je izrazio nadu da se neće ponoviti veliki talasi migranata.

I pored zabrinjavajućeg razvoja u Turskoj nadamo se da će opstati sporazum sa tom zemljom. Do sada nema razloga da se u to sumnja, ali se nikada ne zna šta može da se dogodi. Ali uvek treba biti spreman i za druge scenarije. Trenutno ne verujem da će biti ogromnih talasa izbeglica“, kazao je nemački evroparlamentarac.

Kada je reč o Srbiji izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom ASD.

„Već smo 18 godina ovde sa projektima socijalne pomoći, integracije Roma, savladavanja izbegličke krize. Osećamo se dobro u Srbiji. Dobro smo prihvaćeni i najvažnije je što smo našli srpskog partnera. I u Srbiju ne dolazimo da bi preuzeli nečiji posao već da razmenimo iskustva sa srpskim kolegama koji posle nastavljaju rad, a to odlično funkcioniše“, rekao je u funkciji šefa ASD.

Najavio je da će ASD u narednom periodu u Srbiji fokus usmeriti na pomoć starijim osobama.

Prema njegovim rečima, treba pomoći starijim licima koji su radili čitav svoj život i onda žive u siromaštvu.

Njima je posebno teško u tranziciji. Potrebno je da se angažuju i građani Srbije i to želimo da podstaknemo i damo naš doprinos“; rekao je Flekenštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu