Nikolić: Postojale su dve varijante, kandidovaću se ako...

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da postoji mogućnost da se ponovo kandiduje za predsednika, i da to zavisi od odnosa s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Beta, Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Mi smo imali različite vrste dogovora… Ja sam bio ubeđen da u vezi s predsedničkim izborima sprovodimo isti plan. Onda se ispostavilo da to nije baš onako kako smo se neprekidno dogovarali… Mi smo se nedavno sastali i meni je Aleksandar napisao na papiru na šta je spreman", rekao je Nikolić u intevjuu za Sputnjik.

U razgovoru koji je vođen pred sednicu Glavnog odbora SNS-a, Nikolić je rekao da mu je Vučić otvoreno pisao da treba da nastave da rade zajedno i da je spreman da podrži i sprovede svaku njegovu inicijativu.

"Ja sam onda njemu napisao šta ja mislim da je nastavak naše dalje saradnje - to su bile samo dve varijante: jedna je bila da se ja kandidujem za predsednika, a on da me podrži, druga da se on kandiduje i da ga ja podržim, s tim što onda sa pravom očekujem da se vratim na funkciju predsednika SNS-a i da mi poveri mandat kao predsedniku SNS-a za sastav nove Vlade, koja bi ostala bez premijera njegovim izborom za predsednika", rekao je Nikolić.

Upitan da li je od premijera dobio odgovor da je to nemoguće ili neku ponudu, Nikolić je rekao da još nije dobio konkretan odgovor Vučića, izuzev ovog što predstavlja nastavak petogodišnje kampanje protiv njega od pojedinih članova SNS-a.

"I nastavak skoro jednogodišnje kampanje protiv mog kandidovanja i eventualnog izbora za predsednika Republike. Mislim da to možemo da se dogovorimo do sednice Glavnog odbora SNS-a. Možemo i posle sednice, ali pretpostavljam da je Aleksandar Vučić odlučio da se ne dogovorimo", rekao je Nikolić.

On je rekao da je neprijatno i misliti da će sve biti u redu posle angažovanja "teške artiljerije" protiv njega samo zbog ideje da bi mogao da se kandiduje.

"Dakle, niti sam se kandidovao, niti sam bilo kome rekao da se kandidujem, ali jesam u tom neformalnom razgovoru rekao da sam dve varijante predvideo kao mogući nastavak naše dalje saradnje i to je bio povod da me optuže da sam prozapadni, proruski, da sam kriminalac, da sam pokvaren čovek, da želim da upropastim Srbiju", rekao je Nikolić.

Dodao je da o svemu može da se dogovori ali to da ga neko ponizi do mere da pomisli da više ništa nikome ne predstavlja u Srbiji, to nikome neću da dozvoli.

On je rekao da odluka Glavnog odbora ako bude ista kao odluka Predsedništva da Vučić bude kandidat, ; neće ništa poremetiti u njegovim odnosima sa Vučićem, ukoliko ne predstavlja početak raskida dogovora.

"I dalje očekujem da se dogovorimo i... ako se ne dogovorimo ja ću uvek da učinim i nešto na svoju štetu, ako je to u interesu Srbije", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li to znači da će se povući ako se ne dogovor, Nikolić je rekao: "Ne znam šta to znači povući se. Ali povući se iz SNS-a i iz želje da sa njom bilo šta uradim - to da".

Pročitajte još:

"Postoji razlika između nas i njih, Tomislav to razume"

Vučić: Hteli su da me imaju na crti, i izlazim im na crtu

Politika

strana 1 od 8256 idi na stranu