"Najava Nikolićeve kandidature ispipavanje pulsa"

Beograd -- Najavu kandidatute Tomislava Nikolića za predsednika Srbije Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga vidi kao "ispipavanje pulsa".

Izvor: Tanjug, TV Prva
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Profesor Vladimir Vuletić kaže da je reč o pokušaju da se nešto postigne, ali i o "lošoj proceni sopstvenog značaja".

Uljarević je, gostujući na TV Prva, rekao da nije bio iznenađen najavom o kandidaturi, mada je istakao da suštinske najave i nema, već samo glasina.

"Imamo samo glasine, nemamo izjavu predsednika Nikolića u kojoj kaže - da, rešio sam da se kandidujem. Ovo je ispipavanje pulsa, ne verujem da će doći do kandidature", rekao je Uljarević.

Uljarević je naveo da još nijednom nije čuo Nikolićevu izjavu da je on kandidat, te dodao da bi sačekao još dan-dva.

O predsedničkim izborima se priča mesec i po, a do sada imamo malo jasnih kandidatura, dodao je Uljarević i ponovio da očekuje da do raspleta dođe danas ili sutra.

Uljarević je istakao da je Nikolić, na osnovu ranijih istraživanja prema kojima bi u prvom krugu mogao da računa na oko 30 odsto podrške, mogao da ima podršku polovine birača SNS-a.

"Dakle, imao bi polovinu glasova birača SNS, a jedna polovina bi išla u drugom smeru. Posle izjašnjavanja odbora, ako bismo sada merili, njegov rezultat bio bi još slabiji", rekao je Uljarević.

Ako postoji takav odgovor stranke, onda njegov rejting može samo da ide dole i da gubi podršku, naveo je Uljarević, dodajući da nije siguran da Nikolić to može da "kapitalizuje na strani opozicije".

"Moja očekivanja da će birači SNS reći 'ne'. Verujem da će procenat ljudi koji kažu da bi glasali za Nikolića biti još manji. Ne postoji scenario po kojem on moze imati više glasova od Vučića", rekao je Uljarević.

Sociolog Vladimir Vuletić je istakao da je najava o kandidaturi Nikolića loša procena sopstvenog značaja i dodao da ne isključuje "lični faktor".

"A imate tu i ono što se zove fenomen gospođe ministarake, što ne treba isključiti kada govorimo o ličnim faktorima", rekao je Vuletić.

Kako kaže, moguće je i da je "nešto drugo posredi", što je nazvao "teorijom najslabije karike", odnosno da je Tomislav Nikolić prepoznat kao neko ko bi mogao biti slaba karika, te da je napravljen neki "politički dil".

Dodaje da je teško reći o čemu je reč, jer nema dovoljno podataka.

Vuletić je dodao da u svakoj stranci postoje frakcije, ali je neobično da se to dešava dok je stranka u usponu.

"Zato sam bliži hipotezi da je reč o privatnoj stvari, pokušaju da se nešto postigne", rekao je Vuletić.

Vuletić smatra da je kod Nikolića prevladao utisak da vredi više, što je, kaže, ljudski, ali dodaje da je u politici potrebna svest da se na taj način pravi šteta sopstvenoj stranci i da se mora očekivati da će ta stranka reagovati oštro.

"Niko ne veruje da će Nikolić napraviti neki veliki rezultat", rekao je Vuletić.

Politika

strana 1 od 8253 idi na stranu