Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, RS sprema pozivnice

Republika Srpska slaviće svoj dan, 9. januara, bez obzira na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je poništio rezultate referenduma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Već je kako navodi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik formiran i odbor za obeležanje 9. januara, spremaju se pozivnice a proslava će biti na najvišem nivou.

Za zvaničnu Banjaluku poslednja odluka Ustavnog suda je politička, a ne pravna . Za predsednika republike Srpske Milorada Dodika Ustavni sud je nenadležan da donese ovakvu odluku.

"Više odluku Ustavnog suda shvatite kao predmet za sprdnju i ništa drugo. Naprosto ovo ništa ne znači. zato što oni nemaju ni mehanizam da nešto učine i mi već ozbiljno se pripremamo da proslavimo 9. januar. Pozivam sve ljude u RS da se okupimo oko 9. janurara i da to uradimo na pompezan način, da pokažemo da upavo ovo jedino što radi Ustavni sud treba razumeti kao ispunjavanje želja Bakira Izerbegovoća", rekao je Dodik.

Jedan od sledećih koraka političara u Banjaluci mogao bi da bude bojkot insititucija u Sarajevu, dok se ne reguluiše status Ustavnog suda.

"Pozivam ljude koji su u zajedničkim insitucijama da se okupimo i da kažemo nema usvajanja budžeta, godišnjih dokumenata, nema ničega dok se ovo ne stavi, Ako hoćete možemo to uraditi za dva dana, za mesec dan, za pet meseci, mi ćemo čekati. To je jedini mogućoi način nema drugog načina", dodao je on.

Zvanični Beograd neće povlačiti poteze kohji bi na bilo koji način mogli da destabilizuju Bosnu i Hercegovinu.

"Taj Dejtonski sporazum je zamislio državu koja funkcioniše. Očogledno da tako kako je zamislio BIH ne možće da funkcioniše. SAda neka se dogovaraju, ima tamo tri naroda, dva entiteta, imaju mogučćnosti i podršku mz kao se dogovore mo ćemo da poštujemo", izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Poznavaoci prilika u regionu navode da stalne tenzije u Bosni I Hercegovini služe za homogenizaciju birača, na jednoj strani Milorada Dodika, a na drugoj Bakira Izetbegovića.

"Ovde jedino ako se neko čudo ne desi moglo bi doći do nekih promena. Ali bi to morale biti drastičnije promene. Da se jasno definiše odnos između centralnih organa vlasti i netitetskih organa vlasti. Ali iznutra nema snage niko da uradi i to bi korao neko spolja. Nažalost, viidimo kakva je sitaucija u EU i okruženju.
Dakle, ja mislim da će za izvesno vreme ovakvo stanje će se i dalje nastaviti.Što se tiče Srbije , ja mislim da će ona kao i kada je reč bila o referendumu, da će gledati da se ne meša u ove stvari", smatra Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam..

Referendum o Danu Republike Srpske bio je neustavan od samog početka pa nije ni bilo potebe da se poništava,kaže visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko.

Veruje i da je "referendum otreznio neke glave i da će se sada političari okrenuti bitnim pitanjima koja pogađaju građane".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu