Dodik: Ne plašim se hapšenja

Beograd -- Lider RS Milorad Dodik izjavio je da se ne plaši hapšenja zbog održavanja referenduma i da je zadovoljan što je glasanje o Danu RS prošlo bez problema.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ja nisam zadužen da se bojim. To je više za pokriće onih koji nisu uspeli da zaustave referendum", rekao je Dodik gostujući u Presingu televizije N1 iz studija u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li se plaši hapšenja posle najave tužilaštva da mu je upućen poziv za saslušanje zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je konstatovao da je referendum prošao bez incidenata, rekavši da mogu odahnuti i organizatori referenduma o Danu RS jer niko nije uhapšen, niti smenjen zbog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zabrane referenduma.

Dodik je rekao da rata neće biti, jer on nije "čovek za rat", već "borac za politička prava svoga naroda" i dodao da je priča da je referendum o Danu Republike Srpske bio probni referendum o otcepljenju, "glupost".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije je uputilo poziv za saslušanje Dodiku u svojstvu osumnjičenog u predmetu "referendum", jer je u Republici Srpskoj juče održan referendum o Danu republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH o zabrani njegovog održavanja.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) privesti Dodika ako se ne odazove na poziv Tužilaštva, a razlog za neodazivanje bude neopravdan.

Inače, Dodik boravi u Beogradu, odakle je video-linkom odgovarao na pitanja voditelja iz studija N1 u Sarajevu.

On je odbacio i ranije optužbe o kojima se spekulisalo, poput onih o vili na Dedinju ili zlatu, rekavši da se u svim tim događajima ne može naći krivična odgovornost.

"Činjenica je da u ovom vremenu nije protiv Milorada Dodika izrečena ni jedna presuda. Moj jedini prekršaj je prekoračenje brzine", rekao je Dodik.

Država se, kako je rekao, ne može napraviti na hapšenjma iz političkih razloga.

"Da li će se država BiH napraviti tako što nekoga hapse iz političkog razloga? To se nikad nije desilo da se jedna država tako napravi", rekao je Dodik.

Mnogi su, kako je dodao napadali RS.

"Prošao sam mnoge teške situacije i nikada nisam uvažavao silu ali sam bio svestan onoga što branim. Kao što i sada branim pravo jednog naroda da donese odluku koja nikom ne smeta osim nekolicini birokrata", rekao je predsednik RS.

Na konstataciju da su neki likovali zato što je od ruskog predsednika Putina dobio samo "moralnu podršku" za referendum, Dodik je rekao da je to potpuno "banalizovana priča" jer se radi susretu sa čovekom koji predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta čiju je naklonost pokušavao dobiti kako bi ohrabrili ruske kompanije da ulažu u RS.

"Putin je rekao da je to naša stvar i da međunarodna zajednica nema prava da se petlja u unutrašnje stvari zemlje koja je međunarodno priznata. Međutim, drugi u BiH pristaju da im se stranci petljaju. Putin mi je zaželio sreću na referendumu i na izborima", naveo je Dodik.

Na pitanje da li je njegov krajnji cilj otcepljenje RS, Dodik je rekao da je politika deo uzročno-posledičnih odnosa, a da su sve ove godine pokazale da BiH nema unutrašnji kapacitet da funkcioniše.

"Bošnjačka javnost očekuje da će visoki predstavnik doneti odluke nauštrb jednog naroda. Nisu svi spremni da žive u takvoj situaciji. Dodik je uvek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu", kazao je Dodik.

On misli da BiH može održati svoj okvir ali je, kako kaže, legitimno da RS želi što veću autonomiju.

"Mi nismo nikakvi avanturisti i destruktivci nego smo ozbiljna partija. Ako bude potrebe biće još referenduma do 2018. i pokazali smo da ih možemo organizovati", rekao je Dodik u emisiji "Presing" na N1.

Dodik, koji je u Beogradu, naglasio je da ne vidi zašto bi u EU mogli da se održavaju referendumi, a u RS ne bi mogli.

"Juče su u EU održana tri referenduma. Kako može Britanija imati negativan stav prema našem referendumu, a da sama nema problem sa održavanjem referenduma o izlasku iz EU? Osamnaest političkih partija u zemljama EU zagovara izlazak tih zemalja iz EU. Samo je problem što je SNSD najavio da će za dve godine izanalizirati situaciju i imati svoj predlog o tome", kaže Dodik.

On je ocenio da su priče da je ovo bio probni referendum o otcepljenju - "gluposti".

"Zašto nama treba trening? Što se nas tiče ne treba da treniramo, jer smo vrlo sposobni i organizovani. Mi se borimo za naša prava. Nikada nismo rekli da je BiH nemoguća. BiH po Ustavu, ona iz Dejtona je za nas moguća, ali BiH sa destrukcijom prava RS i korigovanjem i nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljiva", kazao je Dodik.

On je naveo da je RS država, BiH državna zajednica i da se pokazalo da BiH nema kapacitet da fukcioniše. Prema njegovim rečima, odluci o ulasku u NATO će prethoditi referendum u RS.

"Ako Bošnjaci i Hrvati odluče 'da', mi ćemo glasati za 'ne'. Onda opet nema NATO", kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu