RS: Uspeo referendum, prvi rezultati - 99,79% za 9. januar

Prema prliminarnim rezultatima na referendumu o Danu RS, 99,79 odsto građana se izjasnilo da želi da 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prvi nezvanični rezulati objavljeni su na osnovu obrađenih 71,09 odsto glasačkih mesta, saopštila je Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Do sada obrađeni podaci pokazuju da je glasalo 425.715 građana.

Prema najnovojim procenama, na referendum je izašlo između 59 i 60 posto upisanih birača.

Predsednik Komisije Siniša Karan je rekao da će konačni rezultati biti saopšteni sutra u podne.

Zakon o referendumu definiše da je on važeći ukoliko se na njega odazove više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak.

Bošnjaci su bojkotovali referendum o danu RS uz “referendumsku kafu, a Hrvati u RS se nisu oglašavali.

Referendum je održan sedam dana uoči redovnih lokalnih izbora u BiH I uprkos različitim očekivanjima, protekao je mirno bez ijednog incidenta, na biračkom mestu, ali su pretnje da “RS neće biti” stigle na adresu Nezavisnih novina i predsednika Narodne skupštine.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je referendum protekao u miru i toleranciji i što nije bilo nikakvih incidenata.

Premijerka je ocenila da je referendum uspešno sproveden.

"Bravo Srpska, bravo građani Republike Srpske, dobro smo uradili svoj posao", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Srpska opredeljena za miran život, toleranciju, za zajedničku budućnost, znajući koliko je bitan mir i stabilnost i uzajamno poštovanje.

"Republika Srpska je pokazala demokratski kapacitet, bilo je važno održati izlaznost i mirno i tolerantno sprovesti referendum", rekla je premijerka.

Cvijanović je napomenula da svi oni koji ne mogu da se identifikuju sa 9. januarom kao Danom Republike, neće biti obavezni ga da proslavljaju.

"Zahvalna sam građanima koji žele da proslavljaju 9. januar kao dan Republike Srpske. Želim da svi u BiH naučimo lekciju da, ukoliko želimo zajedno da živimo, moramo da se poštujem", istakla je Cvijanović.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pročitajte još:

I dok predsednik Republike Srpske na Palama večeras prisustvuje završnom mitingu SNSD-a uoči lokalnih izbora, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je izjavio da je važno da je sve proteklo mirno i da je na tu priču o prazniku “stavljena tačka”.

Uveren da će 9. Januar ostati praznik u RS, Ivanić je rekao da referendum možda i nije bio potreban, ali da, kada se već desio, važno je da je izašao dovoljan broj ljudi i da je on opravdan.

Predsednik Dodik je nakon glasanja u Laktašima, istakao da je današnji dan važan i svečarski za Srpsku.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je očekivanje da će nakon referenduma tenzije u BiH pasti, da će bespotrebna retorika koja je bila prisutna ovih dana biti smanjena.

On ne smatra da će održavanje referenduma ugroziti odnose na nivou BiH, već je to samo lekcija onima koji s vremena na vreme izbace raketu, a ne znaju gde će završiti.

Predsednik SDS-a, Mladen Bosić, koji je glasao u opštini Donji Žabar, ocenio je lošim što Srbi iz Distrikta Brčko nisu mogli da glasaju kao ostali gradjani RS.

Predsednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je RS istorijska činjenica koju niko ne može da promeni.

Predstavnici medjunarodne zajednice u BiH koji su, sa izuzetkom Rusije, bili protiv održavanja referendum danas se nisu oglašavali.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, pak, ocenio je da je referendum o Danu Republike u RS inat predsednika Srpske Milorada Dodika, kome predvidja, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija medjunarodne zajednice neće izostati.

"Mislim da će postupno desiti reakcija medjunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji se vratio iz SAD, gde je učestvovao na panelu Klinton fondacije sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, samo za svoje sunarodnike Bošnjake organizovao je "referendumsku kafu".

Duraković je poručio da na taj način oni zapravo žele da pošalju poruku da današnji dan kao svaki drugi te da nema poseban značaj.

Slične poruke su dolazile i iz drugih opština u RS u kojima živi većinsko bošnjačko stanovništvo.

MUP RS: Referendum protekao bez incidenata

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na glasačkim mestima u Austriji na referendum o Danu Republike Srpske ukupno je glasalo 3.378 birača.

U Austriji, gde su bila otvorena četiri glasačka mesta - u Beču, Gracu, Insbruku i Lincu - svoj glas dalo je 3.378 osoba.

Samo u Beču, gde je glasanje bilo organizovano u prostorijama Zajednice srpskih klubova, prema navodima Izborne komisije, na referendumu se izjasnio 1.541 glasač.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da na glasačkim mestima u RS, gde je održan referendum o Danu RS, nije zabeležen nijedan incident i da je stanje bezbednosti na području RS dobro.

MUP RS navodi da su glasačka mesta, koja su bila organizovana zbog održavanja referenduma, zatvorena i poručuje da njihov štab "Izbori 2016" nastavlja da prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije u RS.

MUP RS podseća da je ministar unutrašnjih poslova doneo naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju i zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase u cilju nesmetanog i bezbednog odvijanja svih aktivnosti povodom održavanja referenduma o Danu RS.

U 19 h prestala je da važi naredba o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase na svim javnim putevima u RS, navodi se u saopštenju.

Zabrana o prevozu eksplozivnih materija na području RS primjenjuje se do ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu