Ponovo šatori na granici, sada ih čekaju samo keks i voda

Horgoš -- Sudeći po broju migranata na srpsko-mađarskoj granici, deluje da je izbeglička ruta ponovo preusmerena ka Mađarskoj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, ilustracija
Foto: Tanjug, ilustracija

Uz samu granicu u blizini Horgoša, ali i Kelebije, funkcionišu otvoreni smeštajni punktovi, s izbeglicama.

Sve je ukazivalo da slične slike više neće biti viđene na severu Vojvodine. Ipak, na mađarskoj granici ponovo grupe migranata. Istina, u znatno manjem broju nego u septembru prošle godine. Tamo čekaju odobrenje Mađarske za azil. Ahmad je jedan od njih.

"Mi smo iz Avganistana i došli iz Grčke ovde, ilegalno. Čekamo da pređemo granicu i uđemo u Mađarsku. Svaki dana puštaju po 15 ljudi da pređu granicu, a ostali čekaju dan, dva da odu u Mađarsku", kaže Ahmad Sadžad Azizi.

Ahmad je prekinuo davanje izjave i požurio da stane u red za hranu. Mađarski vojnici u toku dana dopremaju im hleb, vodu, hranu u konzervama. Greju na logorskoj vatri, pored šatora.

"Pre bila dobra hrana ovde, a sada dobijemo samo vodu i biskvite. Izdržaćemo, samo da što pre uđemo u Mađarsku", kaže Edaj Ahtulah.

Svoj paket strpljivo čeka i petoro Džemiline dece. Kaže da su ovde već pet dana.

“Bude nam malo to hrane što dobijemo. Prvo damo deci, nama šta ostane. Nije nam teško, jer se nadamo da ćemo uskoro preći u Mađarsku, a onda dalje u Nemačku”, kaže Džemila Ahidi.

Isti ovakav punkt, sa stotinak migranata, nalazi se i na graničnom prelazu Kelebija.

"Migranti dolaze iz dubine teritorije Srbije, prijavljuju se na te tzv. tranzitne kapije, gde podnose zahteve za azil. Sada se trenutno u neposrednoj blizini Horgoša nalazi oko trista ljudi, dok se na prelazu Kelebija nalazi oko sto migranata", kaže Nemanja Perišić iz Granične policije Horgoš.

Iako je migrantska ruta ponovo preusmerena na mađarsku granicu, graničari Srbije ne očekuju da će situacija ponovo eskalirati i dostići one razmere od prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu