Šta je Salah Abdeslam otkrio policiji

Belgijski mediji objavili su delove iskaza nedavno uhapšenog Salaha Abdeslama, koji se smatra jednim od organizatora terorističkih napada u Parizu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Abdeslam, donedavno najtraženiji terorista u Evropi, uhapšen je nakon četiri meseca provedena u bekstvu, a belgijskoj policiji je nakon hapšenja otkrio da je njegov brat Brahim Abdeslam glavni organizator napada na Pariz u kojima je stradalo 130 osoba.

Salah tvrdi da je automobile i stanove iznajmljivao po naređenju brata Brahima, koji se razneo bombom prilikom napada na Pariz.

"Kada je trebalo da platim bilo šta u vezi sa organizacijom napada, Brahim mi je davao novac“, rekao je on.

Dodao je da je njegova uloga u pariskom masakru trebalo da bude da uđe na stadion „Francuska“ i raznese se bombom, ali, kako kaže, nije imao kartu za utakmicu i nije mogao da uđe na stadion.

"Odustao sam od plana kada sam se parkirao ispred stadiona. Sa mnom su bila trojica mladića koji su izašli iz automobila, a ja sam ostao u njemu. Vozio sam se ulicama nasumično', kazao je Abdeslam.

Nakon odustajanja od plana, Abdeslam tvdi da je stupio u kontakt sa samo jednom osobom - Muhamedom Abrinijem. Međutim, policija ima dokaze koji ukazuju na to da je Abdeslam tog dana stupio u kontakt sa više osoba.

Istražiteljima je rekao i da je Abdelhamida Abauda, koji je bio „mozak“ serije napada u Parizu, video samo jednom u životu i to u belgijskom gradu Šarlroa, dva dana pre napada na Pariz.

Međutim, istraga je pokazala da je Abdeslam bio u društvu Abauda više puta i da su njih dvojica bili zajedno na sudu 2010. godine kada im se sudilo za pljačku.

Belgijski mediji navode da istražitelji tvrde da Abdeslamove izjave nisu istinite i da on uopšte ne sarađuje s policijom.

"Abdeslam imao zadatak da "kalašnjikovom" ubija ljude na ulici"

Uhapšeni terorista Salah Abdeslam je u napadu na briselskom aerodromu i u metrou imao zadatak da s još dvojicom islamskih ekstremista "kalašnjikovom" ubija ljude po ulicama Brisela, utvrdila je istraga u Briselu i Parizu, javlja belgijska televizijska mreža VRT.

Abdeslam, koji je učestvovao u novembarskom pokolju u Parizu, gde su teroristi takođe iz "kalašnjikova" ubijali ljude po ulicama, posle hapšenja, belgijskim je vlastima samo sat pre atentata na aerodromu i metrou u Briselu izjavio da "ne poznaje" braću Bakravi, koji su se razneli eksplozivom i ubili 31 lice, a ranili preko trista ljudi.

VRT u izveštaju navodi da je, zajedno s Abdeslamom, "kalašnjikovom" na ljude po briselskim ulicama trebalo da pucaju i saučesnici u terorističkom zločinu Mohaed Belkaid, koji je ubijen u oružanom okršaju s policijom 15. marta, i Amin Šukri.

Napade na aerodromu i u metrou, kao i ubijanje ljudi po ulicama Brisela ova ćelija vezana za terorističku Islamsku državu planirala je da počini 28. marta, ali su zbog hapšenja Abdeslama, ostali teroristi odlučili da to učine praktično odmah, šest dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 622 idi na stranu