Vals: Vanredno stanje dokle god se ne otarasimo ID

Pariz -- Francuska će zadržati vanredno stanje dokle god totalni i globalni rat protiv Islamske države ne bude gotov, izjavio je francuski premijer Manuel Vals.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako kaže, „Francuska je u ratu što znači korišćenje svih mera u demokratiju pod vladavinom zakona kako bi se zaštitio francuski narod“.

Upitan do kada će trajati vanredno stanje kaže „dokle god bude potrebno“.

„Ne možemo živeti sve vreme u vanrednom stanju, ali dokle god postoji pretnja moramo koristiti sve što možemo“, rekao je Vals za BBC tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, dodajući da bi vanredno stanje trebalo da traje „dokle god se ne otarasimo Daeša“.

Daeš je drugi naziv za Islamsku državu, a Vals ističe da oni u Africi, na Bliskom istoku, u Aziji moraju biti eliminisani: "To je totalni i globalni rat koji vodimo protiv terorizma. Rat koji vodimo mora da bude totalan, globalan i nemilosrdan“.

Inače, vodeće organizacije u Francuskoj za zaštitu ljudskih prava pozvale su državu u sredu da ukine vanredno stanje, navodeći da je to „samo kratkoročna mera“ i da je veoma „štetna po ljudska prava“.

„Mislim da samo jasno shvatili šta znači ta pretnja. Takva vrsta analize me iznenađuje. Da li vi shvatate da mi imamo 130 mrtvih“, kaže Vals.

Podsećamo, Francuska je mere vanrednog stanja uvela nakon što su pripadnici Islamske države 13. novembra izvršili nekoliko terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi.

"Ne možemo da primimo sve, ideja Evrope dovedena u pitanje"

Kada je reč o izbeglicavma Vals navodi da Evropa ne može da primi sve izbeglice koje beže od „užasnih ratova u Siriji i Iraku“.

„U suprotnom, naša društva bi bila skroz destabilizovana“, ističe on.

Kako kaže, Evropa mora da preduzme hitne akcije kako bi zaštitila svoje spoljne granice, a ukoliko to ne uradi „sama ideja Evrope će biti dovedena u pitanje“.

Na pitanje o ponovnom uvođenju graničnih kontrola u okviru EU i ukidanja Šengena, Vals kaže da je sam koncept Evrope u velikoj opasnosti.

Prema njegovim rečima nemačka kancelarka Angela Merkel imala je hrabrosti kada je prošle godine dočekala izbeglice.

„Poruka ’dođite, bićete dobrodošli’ izazvala je velike promene u stanovništvu. Danas kada pričamo o Evropi nekoliko sekundi kasnije to se nađe na smartfonima u izbegličkim kampovima“, navodi Vals.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 602 idi na stranu