16 godina od ubistva braće Bitići

Beograd -- Prošlo je 16 godina od ubistva tri američka državljanina albanskog porekla Iliju, Agrona i Mehmeta Bitićija, a za njihovu smrt dosad niko nije odgovarao.

Izvor: B92
Podeli

Slučaj je i dalje nerešen i predstavlja važnu temu i krupnu prepreku u odnosima SAD i Srbije u 21. veku.

Nedavno je u Kongresu SAD inicirana i nova rezolucija u kojoj se naglašava da je ostvarivanje pravde u slučaju Bitići glavni faktor poboljšanja odnosa između dve zemlje.

Braća Ilij, Agron i Mehmet Bitići rođeni su u Čikagu, a pridružili su se tzv. "Atlantskoj brigadi" Oslobodilačke vojske Kosova u aprilu 1999. Uhapšeni su u SRJ, a zatim i ubijeni iste godine, a za njihovu smrt dosad niko nije odgovarao.

"Pre 16 godina, trojica braće Bitići su brutalno ubijena. Toliko godina je mnogo za takvo ubistvo da ne bude rasvetljeno, a počinioci kažnjeni. Nijedna država ne sme da dozvoli ubicama da ubijaju nekažnjeno. Tražim od Ministarstva pravde i tužioca za ratne zločine, kao i od Vlade da brzo preduzmu neophodne korake da pravda izađe na videlo", rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Opširnije o slučaju možete pročitati ovde.

Srpski ministar policije Nebojša Stefanović rekao je prošlog meseca da je u "slučaju Bitići" napravljen značajan napredak.

"“Imamo neke nove dokaze koji su proistekli iz baza mobilne telefonije. I listinga koji ukazuju da su postojala jos neka dodatna lica na licu mesta gde je izvršen zločin", naveo je Stefanović i dodao da je policija došla u posed naoružanja iz 1999. godine na kome se tek sad rade veštačenja.

Novu rezoluciju možete pogledati na ovom linku.

U produkciji B92 je 2006. godine snimljen nagrađivani dokumentarni film "Zločin i tajna - slučaj braće Bitići":

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu