Sve oči uprte u Grčku:Svetski mediji o referendumu

Referendum u Grčkoj najvažnija je vest dana u svim svetskim medijima. Rezultate referenduma prate mediji od Amerike do Evrope.

Izvor: B92
Podeli

BBC u tekstu "Grci odbili ponudu za spas" navodi da, na osnovu više od polovine prebrojanih glasačkih listića, rezultati referenduma pokazuju da su Grci odlučno odbacili uslove za spas koje im je ponudila međunarodne zajednica.

Britanski mediji u blogovima uživo prate brojanje glasova i iz minuta u minut izveštavaju o rezultatima grčkog referenduma i reakcijama svetskih političara i ekonomista o mogućim posledicama odbijanja predloga EU i MMF-a.

"Gardijan" se detaljno već danima bavi grčkom krizom, referendumom i mogućim ekonomskim i političkim posledicama izbora naroda Grče, a na svom sajtu se kroz nekoliko tekstova osvrće na dan odluke za Grčku.

U tekstu "Grčki referendum: Opcija "ne" ide ka ubedljivoj pobedi" iz minuta u minut se prate rezultati referenduma, objavljuju izjave grčkih i svih svetskih političara.

I američki CNN s pažnom prati dešavanja u Evropi. U najvažnijoj vesti dana, CNN prati rezultat referenduma, ali i navodi da je "Grčka ide ka vrlo nesigurnom putu da napusti evro i štampa svoju valutu". kako se navodi, Grčkoj je hitno potreban novac da ponovo otvori banke i isplati plate i penzije.

"Raša tudej" izveštava o rezultatima referenduma, ističući da je na ulicama Atine i ostalih grčkih gradova veliko slavlje Ciprasovih pristalica koji su se okupili zbog povoljnih rezultata koje je, prema preliminarnim rezultatima, postigla opcija "ne".

Ukrajinski mediji se takođe bave grčkom krizom i javljaju da su Grci, prema prvim informacijama, rekli "ne" uslovima kreditora.

Grčki referendum je tema dana i regionalnih medija, koji uz obilje slika ilustruju slavlje Grka koji su zaokružili "ne".

Hrvatski "Jutarnji list" u naslovnoj vesti na svom sajtu "Ludnica u centru Atine: Grci slave, iako ne znaju šta ih čeka u ponedeljak" prenesi reči jednog Grka:

"Gladovaćemo u svakom slučaju. Ovako smo barem pokazali da ćemo gladovati dostojanstveno. Nakon ovoga ništa neće biti isto, Evropa neće biti ista."

Podgoričke "Vijesti" pišu: "Grci prkose EU: Ubedljivo "ne" na referendumu".

Klix.ba navodi: "Slavlje pristalica grčke vlade uz poruku: Ne želimo više mere štednje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu