Itar-Tas o prodaji NIS-a

Moskva -- U pregovorima o prodaji NIS-a, srpska strana je uspela da se izbori i za socijalni program na kojem je sindikat insistirao, javila je ruska agencija Itar-Tas.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ranije je bilo dogovoreno da “Gaspromnjeft” kupi 51 odsto akcija NIS-a za 400 miliona evra i investira još 500 miliona evra u modernizaciju industrijskih pogona, a sada je ruski partner pristao da poveća investicije za 50 miliona evra, navela je ruska agencija.

"Gaspromnjeft" je, uz to, obećao da neće otpuštati zaposlene u NIS-u do 2012. godine, da će plate prilagođavati inflaciji i isplaćivati nadoknadu od 750 evra po godini radnog staža za radnike koji odluče da napuste kompaniju.

Pregovori o uslovima za privatizaciju NIS-a bili su jedan od najizazovnijih elemenata rusko-srpskog energetskog paketa koji se sastoji od tri pojedinačna sporazuma.

Oni su vođeni tokom nekoliko meseci nakon što su parlamenti obeju zemalja ratifikovali okvirni naftni i gasni sporazum, potpisan u Moskvi krajem januara 2008, podsetio je Itar-Tas.

Prenoseći da je postignuta saglasnost za sporazum o prodaji kontrolnog udela u državnom monopolu Srbije "Naftna industrija Srbije" ruskoj kompaniji "Gaspromnjeft", Itar-Tas citira izjavu šefa tima srpskih pregovarača Borisa Stefanovića da se potpisivanje sporazuma, protokola i memoranduma o izgradnji deonice gasovoda "Južni tok" u Srbiji, duge 400 kilometara, i podzemnog skladišta za gas "Banatski dvor" očekuje 24. decembra.

Segment gasovoda "Južni tok" ići će od Bugarske preko Srbije do Republike Srpske i Hrvatske do Italije.

Ruska agencija podseća da "Gaspromnjeft" planira da poveća godišnju proizvodnju sirove nafte na 80 miliona tona, a njegove postojeće rafinerije nisu u stanju da prerade tu količinu, zbog čega kompanija kupuje rafinerije.

Investicije u zajedničke energetske programe u Srbiji sa "Gaspromom" mogle bi dostići blizu 1,5 milijardi evra, ukazuje agencija i ističe da NIS proizvodi milion tona sirove nafte, prerađuje sedam miliona tona i da poseduje prodajnu mrežu.

Još jedan argument u korist potpisivanja sporazuma predstavlja rusko-bugarski sporazum o izgradnji bugarske deonice "Južnog toka", što omogućava "Gaspromu" da trasu gasovoda od Bugarske postavlja kud želi, na primer, južno ili severno od Srbije, ukazuje Itar-Tas.

Odobravanjem izgradnje gasovoda Vlada Srbije će, kako navodi agencija, postići tri cilja.

Prvi je taj što će Srbija biti integrisana u veliki evropski infrastrukturni projekat i postati tranzitna zemlja.

Drugi - srpski regioni će obezbediti stalne isporuke gasa tokom zime i treći - izgradnja gasovoda i privatizacija NIS-a podstaći će razvoj srpskog energetskog i drugih sektora povezanih s njim i doneti korist vrednu više milijardi.

"Mislim da će nekoliko narednih godina biti period najproduktivnijeg razvoja srpskog energetskog sektora", preneo je Itar-Tas izjavu ministra energetike i rudarstva Srbije Petra Škundrića.

"Južni tok" je zajednički projekat "Gasproma" i italijanske kompanije "Eni" koji predviđa isporuke ruskog i možda centralnoazijskog prirodnog gasa Evropi preko Crnog mora.

Morska deonica budućeg gasovoda, duga 900 kilometara i na maksimalnoj dubini od 2.000 metara, biće postavljena od ruske kompresorske stanice "Beregovaja" do bugarske luke Burgas.

Kopnena deonica imaće dva ogranka. Jedan će ići preko jugozapadne Bugarske, Grčke i Jadranskog mora do Italije, a drugi od Bugarske do za sada nepoznate destinacije, prenela je ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu