EU: Na Kosovu ostaju veliki izazovi

Brisel -- Savet ministara EU ocenio je da na Kosovu ostaju veliki izazovi, poput jačanja vladavine prava, zaštite Srba, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Zapažujući napredak u određenim oblastima, naročito po pitanju usvajanja važnih zakona, ostaju veliki izazovi: jačanje institucija i vladavine prava, zaštita Srba i drugih manjina, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, budžetska i fiskalna reforma, te poboljšanje životnog standarda", navodi se u zaključcima koji će biti usvojeni na sastanku.

Savet, takođe, zahteva da Priština usvoji "konstruktivan pristup regionalnoj saradnji".

Pozdravljen početak Euleksa

Ministri spoljnih poslova EU pozdravili su početak rada misije Euleks na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsedavajući Saveta ministara EU, šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

"Pozdravili smo razmeštanje misije Euleks - to je važna, ključna etapa u teškom, haotičnom, ali pozitivnom rešavanju problema Srbije i Kosova", izjavio je Kušner.

U tom kontekstu ministri su podsetili da je "EU spremna da pomogne politički i ekonomski razvoj Kosova kroz jasnu evropsku perspektivu, u skladu s evropskom perspektivom regiona".

"Savet pozdravlja nameru Komisije da predstavi na jesen 2009. godine studiju kojom će se unaprediti politički i društveno-ekonomski razvoj Kosova u skladu za zaključcima Evropskog saveta od decembra 2007. i juna 2008. godine", navodi se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu