Svi imaju problem s budžetom

Beograd -- Ministri, stranke i građani imaće problem s budžetom za 2009. godinu jer je potrebno u svim resorima smanjiti javnu potrošnju zbog aktuelne ekonomske krize.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kaže da problemi u sastavljanju budžeta postoje uvek kada mora da se sreže javna potrošnja i tada sve stranke u koaliciji imaju problem.

Kolundžija je novinarima u parlamentu rekla da problemi postoje i zbog pravljenja budžeta koji izaziva različite poglede na to šta su prioriteti, ali je ocenila da će taj predlog zakona Vlada Srbije usvojiti do kraja sednice i odmah zatim ga uputiti u skupštinsku proceduru.

Ona je navela da nije moguće obezbediti javnost teksta budžeta pre nego što bude usaglašen jer, kako je objasnila, tek kada je tekst usaglašen, on postaje i zvaničan dokument, a do tada nema smisla objavljivati podatke o tome koje su faze u njegovoj izradi.

"Budžet se planira tako što moraju da se usaglase različiti kritrerijumi i ograničenja, a posebno ove godine kada budžet mora da bude restriktivan i kada mora da se poštuje dogovor s MMF-om. To znači da će biti budžet štednje, da se moraju pažljivo uslagašiti sve potrebe, svi zahtevi i ambicije i neophodna ograničenja", rekla je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da nema neslaganja u vladajućoj koaliciji kada je u pitanju usaglašavanje budžeta za narednu godinu.

Ružić je ocenio da će sutra Vlada Srbije na sednici usvojiti budžet i predložiti ga skupštini, kao i da će biti dovoljno vremena za razmatranje amandmana.

On je novinarima u skupštini rekao da je ekonomski i finansijski ambijent u kome se država našla takav da “iziskuje više enegrije da bi se došlo do kompromisnog rešenja".

“Svi resorni ministri i ministarstva žele da zadovolje svoje potrebe u budžetu, ali je potrebno da vlada kao izvršni organ donese odluku o tome kako će on biti struktuiran", rekao je Ružić i naveo da je "u tom smislu potrebno malo više vremena".

"Za NIP i štednja i razvoj"

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je, gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, da budžet mora da bude restriktivan, ali i da ministarstvo kojim ona rukovodi neće odustati od ključnih razvojnih projekata.

Jedan od problema zbog kojih usvajanje budžeta kasni jeste, prema rečima Verice Kalanović, predviđeni deficit do 1,5 odsto, kao i to što su programi ministarstava ambiciozniji od planiranih prihoda.

“Budžet mora biti uravnotežen, da ne možemo imati veliku potrošnju. Ne sme biti sa rashodima većim od 1,5 posto bruto društvenog proizvoda”, kaže ona.

Sporazum sa Evropskom unijom, koji podrazumeva primenu trgovinskog sporazuma, biće poštovan, ali će zbog manjih carina to značiti i 250 miliona evra manje prihoda.

Ministarstvo kulture zadovoljno

Jedno od retkih ministarstava koje nema primedbe na budžet je Ministarstvo kulture. Ministar Nebojša Bradić izjavio je da je zadovoljan visinom sredstava koja su predviđena za njegov resor, a to je sedam milijardi dinara.

To će, prema Bradićevim rečima, biti dovoljno za ostvarivanje svih planova Ministarstva kulture, kao i za predstavljanje srpske kulture u inostranstvu i za nagrade posebno zaslužnim umetnicima.

Kalanovićeva navodi svoj stav da se mora voditi računa o socijalnoj odgovornosti. “Biće mnogo i onih koji će imati male plate, a ne samo male penzije" kaže ona.

"Moj stav je da socijalna odgovornost, osim penzionera, treba da obuhvati i radnike koji su u teškom položaju. Zbog toga je ministar Dinkić predložio da se poveća neoporezivi deo plate, čime će se sigurno najugroženiji slojevi zaposlenih staviti u nešto bolji položaj”, kazala je ona.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan kaže da izgradnja Koridora 10 neće biti dovedena u pitanje, kao ni ulaganja u najnerazvijenija područja. Takođe, neće se odustati ni od projekata vezanih za pančevački i obrenovački most.

Dačić: Štedeti ili inflacija

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da prilikom usaglašavanja budžeta za 2009. godinu "mora da se vidi želimo li da očuvamo stabilan finansijski sistem u Srbiji ili ćemo krenuti u hiper-inflaciju".

Dačić je rekao da svi treba da shvate situaciju u kojoj se zemlja nalazi i da mnogi nisu svesni posledica svetske ekonomske krize, istakavši da se "radnici otpuštaju i u Švajcarskoj i u Srbiji".

"Budžet se usaglašava, on mora da bude restriktivan i to je proces koji traje", rekao je Dačić ocenivši da sada nije glavno pitanje to što su ministarstva nezadovoljna predviđenim budžetskim izdvajanjima, već da svi treba da shvate moguće posledice svetske krize.

Đelić nezadovoljan

S druge strane, potpredsednik vlade Božidar Đelić izjavio je da se u budžetu za 2009. pokušava uštedeti na nauci i da će se sutra preciznije videti kako će ta priča biti završena.

Đelić je, otvarajući Festival nauke, rekao da će 2009. biti teška, ali da on neće dopustiti da ono što je budućnost, a to je znanje, kako kaže, "bude žrtvovano na budžetskom oltaru".

Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

I građani će biti nezadovoljni

Osim ministara, koji su naučili da troše bez kontrole, i građani će biti nezadovoljni budžetom, rekao je gostujući u vestima B92 urednik Blic "Novca" Mijat Lakićević.

On kaže da su ministri tražili dve milijadre evra više od predviđenog budžeta.

“To su ogromne pare. To je nemoguće uskladiti sve i svačije apetite, ali ja bih rekao da i građani treba da budu još nezadovoljniji zato što i pored teške situacije država ne namerava da reformiše javnu potrošnju, nego se sve svodi na to 'dajte nam pare, a mi ćemo da trošimo'”, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu