De Kermabon o misiji Euleks

Beograd, Novi Sad -- Iv de Kermabon, šef misije EU na Kosovu i Metohiji, kazao je da ona deluje shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Beta, Dnevnik, Tanjug, Večernje novosti
Podeli

On kaže da joj je mandat zasnovan na zajedničkoj akciji EU od 4. februara ove godine. Francuski general je za Večernje novosti kazao kako "njegov posao nije da zaheva mišljenje Saveta bezbednosti UN o legalnosti Euleksa, jer je on šef tehničke, a ne političke misije".

"Spreman sam da otputujem u Beograd i objasnim mandat Euleksa. Želim da istaknem brojne pogodnosti i koristi koje će kroz vladavinu prava imati naročito nevećinske zajednice", istakao je De Kermabon.

Po De Kermabonu, "ima pozitivih signala iz Beograda kada je reč o prihvatanju Euleksa".

"Euleks je tehnička misija koja radi za sve stanovnike na Kosovu", kazao je De Kermabon, napomenuvši da je ta misija "trenutno u fazi raspoređivanja kako bi od decembra bila operativna".

De Kermabon je naglasio da je svih 27 zemalja članica EU podržalo misiju Euleks, uključujući i one koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova individualno je pitanje za svaku članicu EU", naveo je šef Euleksa.

O.Ivanović: Euleks ne znači priznanje nezavisnosti

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović odbacio je tvrdnje da bi Srbija dogovorom sa Briselom o razmeštanju Euleksa praktično priznala nezavisnost Kosova i poručio da je Srbija ta koja će postaviti uslove o eventualnom razmeštanju Euleksa, a ne Brisel.

"Jedino mi, kao zemlja na čiju teritoriju dolazi misija Evropske unije, možemo postavljati uslove. I ako ti uslovi budu ispunjeni, Srbija postaje partner i EU i Ujedinjenih nacija", rekao je Ivanović za novosadski Dnevnik.

Ocenio je da je "uvek bolje" imati aktivnu ulogu, koja podrazumeva da se može uticati na tokove događaja, nego biti pasivan posmatrač, jer bi to značilo da se Srbija ni na koji način ne pita.

On je ponovio da su uslovi Srbije za raspoređivanje Euleksa na celu teritoriju Kosova da to bude učinjeno samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN, da Euleks bude statusno neutralan i da se misija obaveže da neće sprovoditi Ahtisarijev plan.

Ivanović je rekao da - i ako bude postignut dogovor sa Briselom i Njujorkom, uz saglasnost Rusije i Kine - ne treba žuriti sa raspoređivanjem Euleksa na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, tamo bi trebalo da ostane UNMIK, dok je situacija "nešto drugačija" u enklavama, gde će prisustvo Euleksa ipak biti mnogo vidljivije.

Ocenio je da će upravo dolaskom Euleksa kosovski Srbi dobiti bolje bezbednosne uslove.

"Treba biti svestan toga da, ako ne bude Euleksa, drugih policajaca biti neće. A bezbednost i sloboda kretanja su dva ključna pitanja od kojih zavisi da li će Srbi ostati na Kosovu", kazao je Oliver Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu