Zagorec se brani ćutanjem

Zagreb -- Penzionisani hrvatski general Vladimir Zagorec branio se jutros ćutanjem u Županijskom sudu u Zagrebu, prenela je Hrvatska televizija.

Izvor: Beta
Podeli

On se tereti da je prilikom odlaska s funkcije pomoćnika ministra odbrane ukrao dragulje koji su bili položeni na ime garancije za kupovinu oružja.

Zagorec je pred istražnog sudiju Županijskog suda u Zagrebu doveden nešto posle devet sati pod jakom policijskom pratnjom, a njegovo pojavljivanje i izjava pred istražnim sudijom bilo je održano iza zatvorenih vrata.

Zagorčev advokat Zvonimir Hodak izjavio je novinarima da je njegov klijent za sada odlučio "da ne otkriva svoje tajne", ali da drugi put pred sudom neće ćutati.

Zagorec je nakon izjave na sudu odmah vraćen u zatvor u koji je sproveden nakon što ga je juče Austrija izručila Hrvatskoj.

Njemu je određen jednomesečni pritvor zbog, kako je navedeno, opasnosti od bega, uticaja na dokaze i svedoke, kao i zbog teških okolnosti krivičnog dela za koje se sumnjiči.

Informacija o krađi dragulja izašla je u javnost na suđenju kontroverznom hrvatskom biznismenu Hrvoju Petraču koji je krajem 2006. godine bio optužen za otmicu maloletnog sina generala Zagoreca.

On je tada pred sudom izjavio da ga je Zagorec molio da mu pomogne da ukradene dragulje proda na svetskom tržištu.

General Zagorec se, takođe, povezuje sa mutnim poslovima tajnih novčanih transakcija i malverzacija sa novcem predviđenim za odbranu Hrvatske u ratnom periodu.

Bio je opunomoćenik i jedna od nekoliko osoba koje su imale pristupa na čak 77 tajnih računa u inostranstvu na koje se u vreme Tuđmanove vladavine slivao novac za kupovinu oružja, prikupljen među hrvatskom dijasporom.

Prema još nepotvrđenim informacijama, na iste račune iz Hrvatske je prebačeno oko 360 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu