Jeremić: Važna reakcija u regionu

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da zemlje regiona imaju posebnu odgovornost kada je reč o očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Izvor: Beta
Podeli

Na pitanje šta će Beograd preduzeti ako Makedonija ili Crna Gora priznaju Kosovo, Vuk Jeremić ocenjuje, u intervjuu agenciji Beta, da je "svako priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije narušavanje suverniteta i teritorijalnog integriteta Srbije" i istakao da "nema zemlje prema kojoj Beograd ne bi adekvatno reagovao".

"Zemlje regiona imaju posebnu odgovornost kada je reč o očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Zbog toga od njih očekujemo da pred glasanje u Generalnoj skupštini UN ne učine nijedan potez koji bi narušio mir i stabilnost u regionu", kazao je Jeremić.

Na pitanje kakvi bi se konkretni potezi Beograda mogli očekivati, on je rekao da će Srbija reagovati "u skladu sa Akcionim planom, koji predviđa čitav niz mera".

"Ne bih želeo da ovo zvuči kao pretnja. Mi nikome ne pretimo, mi naprosto kažemo da želimo da budemo partneri s našim susedima u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, ali nijedan jednostrani akt narušavanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne može biti tolerisan", rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić biće gost emisije B92 Poligraf u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu