Reakcije na ugovor o "Zastavi"

Beograd -- U zajedničkom društvu "Fijata" i države Srbije u "Zastavi", italijanski gigant imaće većinsko vlasništvo od 67 odsto, dok će Srbija ima 33 odsto udela.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

U Vladi Srbije ocenjuju da se radi o najvećem ugovoru koji Srbija potpisuje u oblasti industrijskog razvoja jer će ukupna investicija “Fijata“, “Iveka“ i “Manjeti Marelija“, tri kompanije koje za sada učestvuju u tom projektu, biti veća od milijardu evra, a biće otvoreno 5.000 novih radnih mesta.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da ugovor sa "Fijatom" ima i poseban politički značaj jer je bliskost Srbije sa Italijom i njena spremnost da pomogne u evropskim integracijama naše zemlje sada utemeljena i u ekonomskoj sferi.

"Ovo je veliki dan za Srbiju, za 'Fijat' i za italijansku industriju. Posle 50 godina, ovo je novi početak i zato delim ponos građana Srbije, što je jedna od najvećih svetskih kompanija, i najveća italijanska kompanija, ponovo u Srbiji", rekao je Tadić na završnoj svečanosti, posle potpisivanja ugovora o zajedničkom ulaganju.

Predsednik Srbije je istakao da se, pored otvaranje novih 5.000 radnih mesta, očekuje povećanje zaposlenosti i u drugim sektorima srpske privrede ,što za Šumadiju i Srbiju predstavlja novi ekonomski početak.

Uloga Vlade, države i predsednika Republike je, kako je naveo, da pruži šansu građanima Srbije da pokažu svoje sposobnosti jer će tako imati šansu da se takmiče sa ostalima u svetu automobilske industrije.

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da će se saradnja Italije i Srbije nastaviti i u budućnosti jer "Italija ima interes i zainteresovana je za ulaganja u Srbiju".

Fratini je, u Palati "Srbija", posle potpisivanja ugovora o zajedničkom ulaganju, rekao da ugovor sa "Fijatom" ojačava veze dveju zemalja u ekonomskom i u političkom smislu.

"Danas je veoma važan dan za Italiju jer potpisivanje ugovora ojačava veze dveju zemalja i u ekonomskom smislu, pored već uspostavljenih jakih i osvedočenih veza u politici", rekao je italijanski šef diplomatije.

Fratini je naveo da Italija smatra Srbiju prijateljskom zemljom i strateškim partnerom i u politici i u ekonomiji.

Najveći ugovor u oblasti industrijskog razvoja

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je za B92 da je ugovor sa “Fijatom“ odličan posao za Kragujevac i Srbiju i investicija koja prevazilazi milijardu evra.

"Videli smo da je to 844 miliona evra zajedničkih investicija za automobile. Radi se o 300.000 automobila posle nekoliko godina, sa 200.000 u prvom koraku, i to za neki novi model koji će biti tada prikazan, a to je dodatno prošireno na autobuse i na komponente", kaže on.

"To je oko 240 miliona evra investicija. Na to će Srbija dati, otprilike, jednu trećinu, a da bi to osposobila, postoje još dodatne investicije od nekih 200 miliona evra u infrastrukturu“, objasnio je Đelić.

Đelić kaže i da partnerstvo sa “Fijatom“ Kragujevcu donosi više od pet hiljada novih radnih mesta.

“Ovo jeste odličan posao. Ovaj posao košta dosta našu zemlju. Nije tajna da mi ulažemo i više sa naše strane nego što je to uradila Slovačka, ali to je cena da privučemo, u ovim teškim momentima, jednog od najvećih automobilskih proizvođača", kaže on.

"To je inicijalna kapisla, od kada, mogu vam reći, Srbija može biti ’sledeća Slovačka’, zemlja koja ima najveći broj proizvedenih automobila po glavi stanovnika. Slovačka se na sličan način borila za prve fabrike pre šest-sedam godina. Sada to radi i Srbija“, rekao je potpredsednik Vlade.

"Značajan doprinos Srbiji i Kragujevcu"

Direktorka "Ekonomist medija grupe" Biljana Stepanović smatra da će ugovor sa "Fijatom" značajno doprineti i Srbiji i Kragujevcu i da se to po povećanoj ceni nekretnina u tom gradu već vidi.

Gostujući u Vestima B92, Stepanovićeva je navela da Srbija mora da kroz taj, ali i druge ugovore, dokaže stranim investitorima da je spremna za ulaganja.

"Rebalansom budžeta je predviđeno 80 miliona evra, posle toga za iduću godina negde se kaže 100, negde 200 milona, sada ne znamo tačno tj. nisam uspela da utvrdim i nisam sigurna i da se još uvek zna koliko", kaže on.

"To je velika suma na teret poreskih obaveznika, ali nadajmo se da taj novac neće biti bačen, kao do sada, na plate zaposlenih, koji su ih dobijali na prinudnim odmorima, a nisu dolazili na posao", kaže Biljana Stepanović.

Može li Srbija da postane "nova Slovačka"

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, međutim, navodi da je teško dati gerenalnu ocenu ovog posla jer i dalje nisu poznati svi detalji ugovora.

“Znamo da će prestati da postoji dosadašnja ’Zastava’, koja je inače pravila velike gubitke i u koju smo, na pomalo nerazuman način, ubacivali novac, a nismo dobijali efekte", kaže on.

"Istovremeno, imali smo domaći automobil koji je bio ispod standarda u okruženju. Naravno da bi ovo morao biti dobar posao jer će on generisati eksport automobila umesto dosadašnjeg importa", rekao je Kovačević za B92.

"Verovatno će podsticati i kooperante koji će praviti delove. Međutim, ne znamo koliko je vrednosti sa domaće strane dato da bi se postiglo tih 30 odsto, odnosno jedna trećina od ukupnog ulaganja i ne znamo još uvek da li će se i nastaviti u toj proporciji ulaganja od strane Srbije kao države", kaže on.

"Ovde je, možda, pod najvećim znakom pitanja koncept da država bude suvlasnik fabrike automobila“, dodaje on.

Kovačević sumnja da bi Srbija mogla da u automobilskoj industriji bude “nova Slovačka“ jer je u poslu sa “Zastavom“ ostao veliki upliv države.

On se slaže sa ocenama predstavnika vlasti da ugovor sa “Fijatom“ može biti magnet za nove strane investicije u Srbiju, ali zaključuje da bi država trebalo da stvori koncept kako da firme same dođu, “a ne da ih mi plaćamo za njihova ulaganja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu