Halo preko Interneta

Do kraja godine, popularna Internet telefonija, znatno jeftinija od fiksne, biće zakonski regulisana i u Srbiji.

Izvor: Politika
Podeli

Korisnici Interneta u Srbiji uskoro će moći da koriste i pogodnosti voip telefonije (prenos glasa putem Interneta), koja je do sada zbog zaštite interesa Telekoma "Srbija" bila zakonski sankcionisana. To znači da će svaki vlasnik računara koji ima izlaz na Internet slobodno moći da uspostavlja telefonsku vezu sa inostranstvom i to po cenama koje su višestruko niže nego u fiksnoj telefoniji.

Legalizaciju Internet telefonije omogućiće pravilnik o voipu, čije se usvajanje, prema rečima Jovana Radunovića, predsednika Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) očekuje uskoro. Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo već je dalo saglasnost na Predlog pravilnika o voipu, tako da se primena tog dokumenta, nakon što ga Ratel usvoji, može očekivati do kraja ove godine.

Nakon toga, vlasnici personalnih kompjutera moći će da putem voip telefona ili najjednostavnijih slušalica i mikrofona koji su povezani sa kompjuterom, uz odgovarajući softver, pozivaju brojeve u fiksnoj telefoniji. Vezu između kompjutera i željenog fiksnog ili mobilnog telefonskog broja preusmeravaće operater – Internet provajder koji će formirati cene.

Sve pogodnosti voipa u Srbiji će, međutim, biti dostupne tek naredne godine kada se očekuje puna liberalizacija telekomunikacija. Internet provajderi i kablovsko distributivni sistemi (kablovske televizije) tada će biti u stanju da svojim korisnicima dodeljuju i fiksne – Internet brojeve. U tom slučaju, korisnici Interneta moći će da pozivaju i primaju telefonske pozive.

Voip telefonija, inače, ima tri vida uspostavljanja veze. Najjednostavniji način jeste između dva kompjutera i takva komunikacija ni do sada nije bila zakonski sankcionisana. Sledi uspostavljanje veze između računara i telefona (predviđeno pravilnikom o voipu), a potom na red dolazi komunikacija između dva telefona, pri kojoj se prenos glasa – zvuka obavlja putem Interneta. Ta pogodnost, kao što je već rečeno, može se očekivati sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu