Glavni napadač i dalje na slobodi

Beograd -- Direktor policije Milorad Veljović uveren da će glavni napadač na snimatelja B92 biti priveden tokom noći ili sutra ujutru.

Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Podeli

Veljović je kazao da je policija do sada uhapsila dvojicu osamnaestogodišnjaka zbog napada na snimatelja B92 na protestu u četvrtak. Veljović je rekao za RTS da je danas priveden i treći napadač na Brankovića, ali pošto je maloletnik - ubrzo je pušten. Međutim, i protiv njega će, u konsultaciji sa tužilaštvom, biti podneta krivična prijava.

Podsetimo, Brankoviću je na mitingu podrške Radovanu Karadžiću, u organizaciji Srpske radikalne stranke i ultradesničarskih organizacija, slomljena potkolenica, posle čega je hospitalizovan.

Dačić: Potraga za još dvojicom

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da policija traga za još dvojicom napadača na snimatelja televizije B92 Boška Brankovića.

On nije naveo njihov identitet jer je istraga u toku. Dačić je obećao da će svi vinovnici napada na novinare biti uhapšeni i istakao da niko nikome ne sme da preti.

Osamnaestogodišnji Stefan Milićević i Nikola Lazić uhapšeni su u subotu i istražni sudija Trećeg opštinskog suda u Beogradu je protiv njih, posle saslušanja, pokrenuo istragu.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće izjavila je za B92 da je Srpska radikalna stranka počela da se ponaša kao paralelna vlast u državi.

"Država i policija moraju da obezbede novinarima pravo na rad i na život. U ovakvim uslovima novinari nikako ne mogu da izveštavaju“, ocenila je ona.

Ona navodi i da je zaprepašćena činjenicom da glavni napadač na snimatelja Boška Brankovića još nije uhapšen.

"Policija kasni, morala je istog dana da reaguje. U NUNS-ovom proglasu smo upozorili da, ako taj napadač ne bude uhapšen u roku od 48 sati, mi ćemo, ne samo NUNS, već i svi glavni urednici vodećih elektronskih i štampanih medija, preduzeti naredne korake“, navela je Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a.

Možete pogledati snimak grupe mladića na protestu koji su napali snimatelja B92.

Odbor poziva na reakciju nadležnih

Odbor za bezbednost Skupštine Srbije zasedao je o hapšenju Radovana Karadžića. Odbor je zaključio da je hapšenje obavljeno u skladu sa zakonom.

Konstatovano je i da pretnje smrću predsedniku Srbije Borisu Tadiću, kao i bilo kojem građaninu, nasilje nad novinarima, pozivi na linč, jezik mržnje i nasilničko ponašanje dovode do opasnog zaoštravanja političkih prilika u Srbiji, pa je Odbor pozvao sve učesnike u javnom i političkom životu da se uzdrže od takvog ponašanja.

"Odbor zahteva od nadležnih državnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere i radnje kako bi otkrili i procesuirali počionioce kaznenih dela kojima se ugrožava bezbednost predstavnika najviših državnih organa, narušava javni red i mir, uništava imovina", piše u zaključcima odbora.

NUNS: Istekao rok od 48 sati

Istekao je rok od 48 sati koji su glavni urednici i novinarska udruženja dali policiji da privede sve napadače na novinare, snimatelje i fotoreportere B92, Foneta, RTS-a i drugih medija tokom prošlonedeljnih demonstracija pristalica haških optuženika, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Kako se podseća u saopštenju, policija je privela dvojicu napadača kojima je određen jednomesečni istražni pritvor, ali ne i glavnog napadača čiji snimak su ovih dana objavile gotovo sve televizije i većina dnevnih listova.

"Podsećamo na zaključak proglasa 'Država odgovorna za zaštitu rada i života novinara', usvojenog na subotnjem sastanku u NUNS-u, da će mediji biti prisiljeni da redukuju izveštavanje sa javnih skupova, pre svega bez slike, ukoliko svi napadači u roku od 48 sati ne budu identifikovani, privedeni i kažnjeni prema važećem Krivičnom zakonu", stoji na kraju saopštenja NUNS-a.

Društvo novinara Kosova i Metohije osuđuje napade

Društvo novinara Kosova i Metohije zatražilo je od policije da zaštiti i pronađe sve počinioce napada na novinare u Beogradu, koji su se dogodili tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Kako je navedeno, radeći godinama u teškim uslovima, Društvo novinara Kosova i Metohije je najoštrije osudilo ove napade, uz konstataciju da u potpunosti razume položaj kolega u Beogradu, kao i da su njihovi novinari neretko bili u prilici da sreću ''patriotske i navijačke grupe'' na Kosovu i Metohiji.

"Njihova agresivnost, atmosfera linča koju šire ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu i slobodama i ne doprinose stvaranju osnovnih uslova za razvoj demokratskog društva", navodi se u reagovanju Društva novinara Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu