Dačić:DSS i SRS radili protiv SPS-a

Beograd -- Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je nedeljniku Standard da su DSS i SRS "radili protiv SPS-a.

Izvor: FoNet
Podeli

Dačić je izjavio da socijalisti nemaju kome šta da duguju kada su u pitanju pregovori o formiranju Vlade, jer sa radikalima i narodnjacima nisu bili u koaliciji, ni obećanoj koaliciji, "nego je vladala samouverenost da će oni osvojiti više od 126 poslanika i da će SPS nekima čak biti smetnja".

"Iz aviona se videlo da oni, u stvari, rade protiv SPS-a. I radili su sami protiv sebe, jer su hteli da smanje i naš broj glasova", izjavio je Dačić u intervjuu Standardu.

On je rekao da je predstavnicima Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije sve to "rekao u oči".

"I rekao sam da je nemoguće da u Pravdi, koja je naklonjena SRS-u, dan pred izbore stoje tirade protiv ljudi iz SPS-a. Ali, i pored svega toga, ispunio sam sve ono što sam rekao – da ćemo, kad se završe izbori, prvo razgovarati sa DSS-om", ukazao je Dačić.

Na pitanje šta je presudno uticalo da pregovori sa radikalima i narodnjacima propadnu, on je odgovorio da je lider DSS-a Vojislav Koštunica najpre rekao da neće poništavati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali je onda dao pravnu analizu, koja ga je proglasila pravno ništavnim.

Dačić je rekao da je pokušavao veštački da održava tu koaliciju u životu nekoliko nedelja, "i pored velike medijske hajke DSS-a prema SPS-u, pretnji, ucena".

"Pretrpeo sam strašan pritisak od svih redom. Od toga da su mi jedni slali pisma da će me ubiti ako uđem u koaliciju sa DSS-om i radikalima, a drugi da ću proći kao (Zoran) Đinđić ako idemo sa Demokratskom strankom (DS). Preteća pisma je dobijala i moja porodica", naveo je on.

"Znam da je sve to deo političke priče, ali ipak ne mogu da shvatim da neko hoće koaliciju sa vama, a u novinama kaže da bi vas izbacio iz stana, da ne može da vas vidi očima... Ali eto, može, u pregovorima", kazao je Dačić, podsećajući na izjavu potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića.

Ocenjujući da je to sramotno, Dačić je konstatovao da bi, ako su im socijalisti bili dobri dok su bili sa njima na vlasti, u DSS-u onda sada trebalo da ćute.

"Ali, znate šta je to - to je pljuvanje uvis, i sve njima pada u lice. Mi ćemo biti potpuno korektni, nećemo voditi prljavu kampanju, ali samo hoću ovo da kažem: nismo mi te pregovore vodili da bismo nekog prevarili", dodao je on.

Prema mišljenju Dačića, ako je neko nekoga prevario, onda je DSS to učinio zameniku predsednika SRS-a Tomislavu Nikoliću.

"Lično smo razgovarali (šef Koštuničinog kabineta) Aleksandar Nikitović, (Aleksandar) Vučić, Nikolić u Vučićevom stanu. Nikoliću je obećano da će ostati predsednik Skupštine i ako se napravi vlada sa DS-om", kaže on.

"Pljunuli su ga u lice i prevarili! I šta oni sad ima kome da zameraju? Nisu poslali ni SMS da me obaveste da su promenili svoju politiku i da prave Vladu sa Tadićem", rekao je Dačić.

On je potvrdio da su tajkuni vršili pritisak da se napravi Vlada sa Koštunicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu