Federacija BiH pred bankrotom

Sarajevo, Ljubljana -- Federacija BiH je pred bankrotom - na svim računima preko kojih posluje na raspolaganju trenutno ima samo 434 konvertibilne marke, odnosno 221 evro.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Federalna vlada BiH našla se skoro sasvim bez sredstava, nakon što je, pritisnuta od strane javnosti, isplatila brojne iznose za socijalna davanja, nepredviđena budžetom, prenose slovenački mediji. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda nije želeo da komentariše nastalu situaciju, ali je o stanju obavestio članove federalne vlade BiH i premijera Nedžada Brankovića.

Bevanda je već upozoravao na nerealna obećanja o socijalnim ugodnostima za ugrožene delove stanovništva, pre svega za veterane rata u BiH, koje je davao premijer Branković, a na osnovu kojih su usvojeni zakoni i određenja povećanja nadoknada, koje nisu blagovremeno planirane proračunom.

Dodik: Kočnica RS na putu ka EU

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da RS na putu ka EU ne želi da bude kolateralna šteta zastoja koji se očigledno dešava u Federaciji BiH.

Komentarišući finansijski slom Federacije, rekao da se istovremeno na budžetskom računu RS nalazi 170 miliona konertabilnih maraka, ili znatno više ukoliko se dodaju i sredstva iz Razvojnog fonda.

Pored toga, slovenački mediji prenose i pisanje lista Dnevni avaz, koji je objavio da je Vlada BiH pre nekoliko dana namenila oko 85.000 evra, odnosno 170.000 konvertibilnih maraka, za kupovinu luksuznog čamca, namenjenog korišćenju u Vladinom odmaralištu u Trpnju.

Iako je Vlada BiH pred bankrotom, pred njenim sedištem se najavljuje nastavak protesta nekadašnjih pripadnika vojske BiH, koji su se tamo okupljali i prošle nedelje, zahtevajući da im se isplati tromesečna nadoknada za nezaposlenost, sa kojom vlasti kasne.

Proteste su za iduću sredu najavili i sindikati, kada će više hiljada radnika doći da izrazi nezadovoljstvo dosadašnjim tokom privatizacije i "uništavanjem do sada prodatih preduzeća",

Protesti i ostavke

Oko 8.000 nezadovoljnih radnika koji su se danas okupili na protestnom skupu upozorenja pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu, razišli su se posle obećanja federalnog premijera Nedžada Brankovića da će podneti ostavku ukoliko njihovi zahtevi ne budu rešeni do septembra.

Radnici su tražili reviziju privatizacije, povezivanje radnog staža, usklađivanje najniže bruto satnice s porastom troškova života i uvođenje nulte stope PDV-a za osnovne životne namirnice, lekove, školski pribor i repromaterijale.

Premijer Branković rekao je okupljenim radnicima da zahtev za povezivanje staža još nije izvršen, jer prema evidenciji federalne vlade ima oko 8.000 ljudi koji su zbog stečaja, likvidacije, rekonstrurisanja i privatizacije preduzeća ostali bez posla, a takvih je, prema evidenciji Sindikata, oko 20.000 radnika.

Premijer je rekao da je Vlada izradila predlog zakona o reviziji privatizacije, ali da taj zakon nije prihvatio federalni Parlament, a Vlada, prema Poslovniku o radu parlamenta, nije bila u mogućnosti da šest meseci nakon što je pao zakon, isti ponovo uputi u parlamentarnu proceduru.

Idućeg meseca ističe taj rok od šest meseci, pa je premijer obećao da će vlada u parlamentarnu proceduru uputiti novi predlog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu