"Za Čačak" strogo s odbornicima

Čačak -- Grupa građana "Za Čačak" potpisala je sa svojim odbornicima ugovor o saradnji, koji predviđa i kaznene mere za one koji se ne angažuju dovoljno u radu skupštine.

Izvor: Beta
Podeli

GG "Za Čačak" je na lokalnim izborima u Čačku osvojila četiri mandata. Sekretar te grupe građana Slobodan Obrenović rekao je agenciji Beta da su odbornici potpisali i overene blanko ostavke.

Prema njegovim rečima, ukoliko odbornik u toku svog mandata pređe u drugu odborničku grupu, dužan je da grupi građana plati novčanu odštetu u iznosu od 300.000 dinara.

Obrenović je dodao da takva odredba u ugovoru treba da spreči eventualnu "kupovinu" njihovih odbornika od drugih stranaka.

Ukoliko se odbornik ne angažuje dovoljno u radu skupštine ili ne dolazi na sednice, dužan je da grupi za svoj nerad isplati novčanu odštetu u iznosu od 150.000 dinara.

Grupa građana "Za Čačak", koja će u ovom sazivu lokalne skupštine imati četiri odbornika, jednog više nego u prethodnom sazivu, i koja će i u ovom sazivu biti opoziciona odbornička grupa, odlučila je da se njeni odbornici rotiraju na svakih osam meseci.

Sekretar ističe da je takva odluka doneta kako bi se što više članova aktivno uključilo u rad skupštine i da će u radu svakog odbornika podjednako učestvovati i svi njegovi zamenici.

Do odbornika putem oglasa

Druga grupa građana, pod nazivom "Čačanska građanska inicijativa", koja je kandidate za odbornike izabrala putem javnog oglasa, na lokalnim izborima nije prošla cenzus od pet odsto i osvojila je 2.065 glasova (3,45 odsto).

Prema rečima nosioca te liste Dragana Brajovića, oni će nastaviti zajedno sa svim prijavljenim kandidatima da aktivno rade u unapređivanju lokalne sredine.

Na njihov javni oglas za odborničke kandidate, koji je objavljen 28. marta u lokalnim medijima, pod sloganom "Pameti, odazovi se", javilo se 296 građana, od kojih je najmlađi imao 24, a najstariji 58 godina.

"Obavezni uslovi", koji su navedeni u konkursu, bili su da kandidat nije osuđivan, da nije član nijedne političke partije, da do sada nije obavljao nikakvu političku funkciju i da uživa ugled u sredini u kojoj radi i stanuje.

"Poželjni ulovi" bili su da kandidati poznaju rad na računaru, govore strane jezike, poseduju pasoš i vozačku dozvolu i da su stručni i kreativni u radu.

Brajović je dodao da su se opredelili za prikupljanje odborničkih kandidata putem javnog oglasa kako bi animirali građane koji do sada nisu bili politički aktivni, da se angažuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu