Region oprezno o Kosovu

Bukurešt, Zagreb, Skoplje, Tirana -- Većina zamalja u regionu iznosi oprezne ocene o nezavisnosti Kosova. Rumunija međutim, zatvara svoju kancelariju u Prištini.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

I dok je južni sused Srbije - Albanija, uspostavila danas diplomatske odnose sa Kosovom, istočni sused Rumunija odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost pokrajine. Rumunski predsednik Trajan Basesku je rekao da se Rumunija neće mešati u izgradnju institucija Kosova i da je prisustvo rumunske žandarmerije u Pokrajini pokriveno rezolucijom Ujedinjenih nacija, preneo je Rompres.

"Angažovanje Rumunije je isključivo u delu (očuvanja) javnog reda", rekao je Basesku.

Predsednik rumunskog Senata Nikolae Vakaroju naglasio je da je o potrebi za preispitivanjem prisustva rumunske policije i žandarmerije na Kosovu razgovarano na jučerašnjem sastanku predstavnika oba doma parlamenta.

Srbi u Rumuniji: Kosovo u Srbiji

Lider Saveza Srba u Rumuniji i poslanik srpske manjine u rumunskom parlamentu Slavomir Gvozdenović uputio je danas pismo predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici u kome izražava "bezuslovnu podršku" srpske zajednice u Rumuniji "naporima da se Kosovo i Metohija zadrže unutar granica Srbije.

"Svesni smo da Srbi na Kosovu brane ne samo svoju otadžbinu, već i pravo Srbije da dostojanstveno egzistira u svojim međunarodno priznatim granicama poput svake druge današnje civilizovane države i članice Ujedinjenih nacija", navodi se u Gvozdenovićevom pismu.

Gvozdenović je pozdravio "jasan i nedvosmislen" stav koji su zauzeli predsednik Rumunije Trajan Basesku i vlada i parlament ove zemlje, odbivši da priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Rumunski parlament potvrdio je sinoć, na vanrednoj sednici, odluku vlade u Bukureštu da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Rumunski parlament usvojio je deklaraciju kojom je potvrdio stav Bukurešta o nepriznavanju jednostrano prolašene nezavisnosti Kosova.

Za deklaraciju je glasalo 357 poslanika i senatora, a protiv 27 poslanika koji pripadaju Demokratskom savezu Mađara.

Deklaracija rumunskog parlamenta podržava stav vlade i predsednika o neprihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti bez sporazuma sa Beogradom, bez rezolucije UN i mimo međunarodnog prava i Povelje UN.

Sanader: Hrvatska će priznati Kosovo

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio da će Hrvatska "biti deo velikog dela članica EU koje će priznati Kosovo".

“Oprez pri putovanju u Srbiju”

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je državljanima Hrvatske koji putuju na područje Srbije i Kosova da izbegavaju mesta masovnih okupljanja, objavljeno je danas na internet sajtu tog ministarstva.

"Zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, u Srbiji je došlo do većih protestnih okupljanja, nasilnih demonstracija i nereda u kojima su napadnuta pojedina diplomatska predstavništva i privredni objekti nekoliko stranih zemalja", ukazuje se u saopštenju.

"Hrvatska pregovara s EU i želi da bude deo evropske porodice. Kad je reč o svim spoljnoopolitičkim pitanjima, pa tako i o pitanju Kosova, mi ćemo pratiti šta se događa i bićemo deo velikog dela članica EU koje će Kosovo priznati, a kada će to biti, u ovom trenutku ne mogu da kažem", rekao je juče Sanader novinarima u Saboru.

Na komentare objavljene u delu hrvatskih medija koji tvrde da se Hrvatska, kad je reč o Kosovu, "ne ponaša državnički" i da se skriva iza EU, Sanader je rekao da "autori tih komentara nemaju pojma o spoljnoj politici".

Zagreb: Lažna vest o bombi

Policija je danas evakuisala osoblje ambasade Australije u Zagrebu zbog lažne informacije o podmetnutoj bombi.Zagrebačka policija saopštila je da je nepoznato lice nazvalo ambasadu Australije i reklo da je u zgradi postavljena bomba. Zaposleni su samoinicijativno napustili prostor koji je pretražila policija uz pomoć pasa tragača i ustanovila da je informacija bila lažna.

Juče ujutro u selu Mirkovci, koje je pre rata bilo naseljeno Srbima, na zgradi škole nepoznato lice ispisalo je crvenom bojom na engleskom jeziku "poubijajmo sve albanske pse" i četiri ćirilična slova "S". Policija je napravila uviđaj nakon čega je protiv nepoznatog lica podnesena krivična prijava zbog uništavanja tuđe imovine, a grafit je prefarban.

Juče se Sanader sastao s predsednikom države Stjepanom Mesićem i predsednikom Sabora Lukom Bebićem, a nakon sastanka je objavljeno saopštenje u kojem je navedeno da su se sva trojica dogovorila da hrvatska vlada nastavi da prati i analizira razvoj situacije na Kosovu, kao i da svoje spoljnoopolitičke odluke uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom Evropske unije.

Uz to, navedeno je i da treba "posvetiti punu pažnju političkim stavovima Srbije", kao i da je naglašena spremnost i interes da Hrvatska i Srbija nastave da razvijaju međusobne odnose zasnovane na evropskim standardima i načelima ravnopravnosti i uzajamnosti.

Makedonija: U skladu sa svojim interesima

Makedonija pažljivo prati ituaciju na Kosovu i u Srbiji i postupaće u skladu sa svojim državnim interesima i u komunikaciji sa partnerima u NATO i EU, zjavio je danas šef makedonske diploamtije Nikola Gruevski.

Gruevski je time odgovorio na pitanje novinara u Tirani kakav je stav akedonije o priznavanju Kosova.

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska danas je ocenila da je stanje na granici prema Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti mirno i redovno.

"Tokom vikenda imali smo veliki protok putničkih vozila, granicu je prešlo više od 3.000 putnika, ali nije bilo narušavanja bezbednosti, niti zastoja u saobraćaju", rekla je ona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova fokusirano je na nadzor državne granice, zbog regionalnog konteksta događaja, rekla je Jankulovska.

U vezi demarkacije granice koja treba da se reši u roku od 120 dana, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Jankulovska je kazala da je to nadležnost ministarstva spoljnih poslova i da su "ostale organizacije koje učestvuju u demarkaciji već odredile svoje prestavnike".

U međuvremenu Srbi u Makedoniji pozvali su na uzdrzanost oko Kosova.

Kumanovska organizacija Demokratske partije Srba pozvala je makedonske vlasti na maksimalnu uzdržanost u pogledu priznavanja Kosova i upozorila da će "ukoliko politička elita Makedonije prihvati da krši međunarodno pravo, izbiti iz ruku najveće odbrambene mehanizme za očuvanje vlastitog teritorjalnog integriteta i suvereniteta".

Kuzmanović: Secesija Kosova opasan presedan

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas, tokom razgovora sa predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, da RS ne može da prihvati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije jer se radi protivpravnom aktu secesije i narušavanja teritorijalnog integriteta suverene države Srbije, koja je članica Ujedinjenih nacija.

Kuzmanović je upozorio da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije i time što su ga pojedine država priznale napravljen ozbiljan presedan, saopšteno je iz Kabineta predsednika RS.

"RS je čvrsto opredeljena za dosledno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće dozvoliti dalje narušavanje svog ustavnopravnog položaja i ovlašćenja, a kao državotvorna jedinica u okviru složene države BiH posvećena njenoj evropskoj budućnosti", rekao je Kuzmanović.

Predsednik RS i predsednik Skupštine Crne Gore, dodaje se u saopštenju, složili su se da narodi i građani BiH treba da se okrenu budućnosti, a ne prošlosti i da sva otvorena pitanja rešavaju u duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja.

"Predsednik crnogorske Skupštine naglasio je da je Crna Gora zainteresovana za dalje jačanje međusobnih odnosa sa RS i BiH u oblasti putne i železničke infrastrukture i hidroenergetike, a zajednički je konstatovano da su dobrosusedski odnosi i dalji napredak u evroatlanskim integracijama obostrani interes RS i BiH i Crne Gore", stoji u saopštenju.

Krivokapić: Ne izjednačavati RS i Kosovo

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je danas u Banjaluci da bi Republika Srpska (RS), insistirajući na proglašenju svoje nezavisnosti, kako je to učinilo Kosovo, priznala nezavisnost Kosova.

"Nisam siguran da će se Srbiji pomoći izjednačavanjem RS i Kosova. Reći da RS ima ista prava kao Kosovo, značilo bi da RS priznaje nezavisnost Kosova", kazao je Krivokapić novinarima posle sastanka sa predsednikom parlamenta RS Igorom Radojičićem.

Prema njegovim rečima, na taj način može se "upasti u logički potez koji je nerešiv".

Krivokapić je dalje kazao da odluka Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova "ne treba brzo da usledi", dodajući da će Crna Gora donositi odluke koje su u njenom interesu, ali i vodeći računa o putu evroatlantskih integracija zemlje.

"Na tom putu mi smo već u fazi u kojoj nije BiH, a trebalo bi da bude, a nije ni Srbija", naveo je on, pojasnivši da je Crna Gora već potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU "što je obavezuje da usklađuje politiku sa politikom EU".

Krivokapić je istakao da je za Crnu Goru važno da sačuva unutrašnju stabilnost, multietničko društvo i građansku državu.

Albanija: Diplomatski odnosi sa Kosovom

Savet ministara Albanije odlučio je danas da uspostavi diplomatske odnose između Republike Albanije i "Republike Kosovo" na ambasadorskom nivou, javila je albanska agencija ATA.

Premijer Salji Beriša je juče izjavio da Albanija priznaje Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, podsetivši da je parlament Albanije priznao nezavisnost Kosova još 1991. godine.

On je rekao da Albanija podržava odluku skupštine Kosova od 17. februara o proglašenju nezavisnoosti, "uzimajući u obzir pravo naroda na samoopredeljenje i uvažavajući princip dobrosusedstva".

Albanska vlada je na današnjoj sednici predložila da novi ambasador Albanije na Kosovu bude Islam Lauka, koji je trenutno generalni direktor za multilateralne odnose u ministarstvu spoljnih poslova, navela je albanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu