Hag: Šešelj i dobrovoljci

Hag -- Vojni ekspert optužbe Rejno Tunens dokazivao je danas povezanost Vojislava Šešelja sa dobrvoljcima na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Izvor: Beta
Podeli

Na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, Tunes je predočio ukaze kojim je lider Srske radikalne stranke proizvodio "četničke vojvode". Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini 1991-93.

Svedok Tunens je u sudnici citirao dokument kojim je Šešelj zbog "izuzetnih ratnih zasluga" proglasio "vojvodama" 16 "četničkih komandanata".

Među unapređenma su, precizirao je Tunens, bili vođa radikalskih dobrovoljaca u okolini Sarajeva Slavko Aleksić, komandant odreda Leva supoderica u Vukovaru Milan Lančužanin zvani Kameni i Srećko Radovanović koji je vodio dobrovoljce u zapadnoj Slavoniji.

Šešelj je napomenuo da su Aleksić i Lančužanin bili poreklom iz krajeva u kojim su se borili i da ih nije SRS, u koju su se naknadno učlanili, poslala na bojišta iz Srbije.

Govoreći o odnosima dobrovoljačkih jedinica SRS i JNA tokom sukoba u Hrvatskoj, odnosno Vojske Republike Srpske za vreme rata u BiH, Tunens je rekao da su oni bili složeni.

Dok su više komande JNA tvrdile da su dobrovoljačke i paravojne jedinice, uključujući i Srpsku dobrovoljačku gardu Zeljka Ražnatovića Arkana, pod njihovom kontrolom, oficiri bezbednosti sa terena su se dopisima često žalili da nemaju kontrolu nad tim formacijama, naznacio je svedok.

Svedočenje, koje se danas povremeno odvijalo iza zatvorenih vrata, Tunens će nastaviti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu