Na današnji dan, 31. januar

Klinika za polne bolesti, kraj Dubrovačke Republike, rođen Kostić, Ustav FNRJ, umrli Miln, Križanić i Goldvin, Mekdonalds u Moskvi

Izvor: Beta
Podeli

1747. U londonskoj bolnici Lok otvorena klinika za venerične bolesti, prva u svetu.

1808. Napoleon anektirao Dubrovačku Republiku. Aneksiju proglasio general Ogist Marmon, vojvoda od Raguze. Prestala da postoji Dubrovačka Republika, a grad Dubrovnik 1815. na Bečkom kongresu dodeljen Austriji.

1841. Rođen Laza Kostić, začetnik moderne srpske poezije, poslednji veliki pesnik među srpskim romantičarima. Pored poezije, pisao drame, eseje, kritike, bavio se filozofijom, prevođenjem i novinarstvom. Pristalica vođe vojvođanskih Srba Svetozara Miletića i borac za srpsko ujedinjenje, bio poslanik u ugarskom saboru.

1917. Nemačka u Prvom svetskom ratu objavila totalni rat na moru, u nameri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje brodova SAD nagnalo dotad neutralne SAD da uđu u rat protiv Centralnih sila.

1918. U Rusiji 31. januar bio poslednji dan računanja vremena prema Julijanskom kalendaru, sledećeg dana datum označen kao 14. februar, prema Gregorijanskom kalendaru.

1930. Otvorena Londonska pomorska konferencija, završena 22. aprila sporazumom Velike Britanije, SAD, Francuske, Italije i Japana o regulisanju podmorničkog ratovanja.

1946. Jugoslovenska Ustavotvorna skupština donela prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

1950. Predsednik SAD Hari Truman objavio da je naložio proizvodnju hidrogenske bombe.

1956. Umro engleski pisac Alen Aleksander Miln, autor lika Vinija Pua.

1962. Na inicijativu SAD, na skupu održanom u Urugvaju Kuba isključena iz Organizacije američkih država i doneta rezolucija o zabrani trgovine s njom.

1962. Umro karikaturista Petar Pjer Križanić, jedan od rodonačelnika jugoslovenske karikature, pisac i esejista i jedan od osnivača lista Ošišani jež, 1935. Posle Drugog svetskog rata objavio mapu "Protiv fašizma".

1964. Ka Mesecu lansirana sovjetska automatska stanica Luna 9, koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve snimke površine Mecesa.

1971. Između Istočnog i Zapadnog Berlina uspostavljen ograničen telefonski saobraćaj, prvi put posle 19 godina.

1974. Umro američki filmski producent Semjuel Goldvin, jedan od osnivača kompanije Metro-Goldvin-Majer.

1990. U Moskvi otvoren Mekdonalds, američki restoran brze hrane.

1994. U glavnom gradu Somalije, Mogadišu, marinci SAD u pratnji konvoja u kom su bile diplomate SAD otvorile vatru na ljude okupljene kod centra za raspodelu hrane i ubili najmanje pet civila, mnoge ranili.

1996. Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Elizabet Ren saopštila da u Bosni i Hercegovini ima oko 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tokom bosanskog rata, sem Srba, odgovorni i bosanski Hrvati i muslimani.

1996. Tamilski bombaš-samoubica uleteo kamionom punim eksploziva u centralnu banku Šri Lanke u Kolombu. U eksploziji poginulo 90, ranjeno više od 1.400 ljudi.

1997. U sukobu naoružanih Albanaca i pripadnika srpske policije kod Vučitrna na Kosovu ubijena tri Albanca i ranjena tri pripadnika MUP-a Srbije.

1998. Skupština Republike Srpske na zasedanju u Banjaluci odlučila da sedište Vlade RS sa Pala premesti u Banjaluku.

2001. Posle devetomesečnog suđenja škotski sud na doživotnu robiju osudio Libijca Abdel Baset al Megraha zbog podmetanja bombe u avion Pan Ama, koji se u decembru 1988. srušio iznad škotskog grada Lokberija i usmrtio 270 ljudi. Njegov saučesnik Amin Kalifa Fahim oslobođen optužbi.

2002. Na drugom Antiglobalističkom socijalnom forumu u Porto Alegru u Brazilu usvojena deklaracija u 11 tačaka o pravednijem svetskom poretku.

2002. Katolička crkva u Irskoj pristala da plati odštetu od 110 miliona dolara ljudima koji su detinjstvo proveli u crkvenim sirotištima, gde su ih sveštena lica seksualno zlostavljala. Tužbe podnelo 3.500 osoba koje su živele u tim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu