Reakcije na hapšenja u Preševu

Preševo, Beograd -- Albanski lideri sa juga smatraju da hapšenja u Preševu ne idu u prilog stabilizaciji. Premijer Srbije kaže da se radi o rešenosti da se kazne svi zločinci.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi ocenio je danas da akcija hapšenja na jugu Srbije osumnjičenih za ratne zločine, uz učešće Žandarmerije, ne vodi ka stabilizaciji prilika u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, ali da smatra da sve zločine treba ispitati.

Halimi je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je "nekome stalo da na jugu Srbije povremeno podigne temperaturu kako bi se opravdala upotreba Žandarmerije".

"Apsolutno mi ne miriše na dobro i ne ide u prilog stabilizaciji tog područja", rekao je Halimi, a prenosi agencija Beta.

Predsednik opštine Preševo Nader Sadiku rekao je da "svi za koje se dokaže da su počinili ratne zločine treba da odgovaraju i da pravda mora da bude jednaka za sve".

"Uvek smo tražili da se rasvetle svi slučajevi počinjenih zločina, i u vreme rata i posle rata, i protiv svakog ko je kriv trebalo bi da se pokrene postupak, ne samo od Tužilaštva za ratne zločine, već i od strane opštinskog suda", rekao je Sadiku za agenciju Beta.

Koordinaciono telo: Zakonito, u cilju stabilnosti

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu ocenilo je da će današnja hapšenja osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1999. godine nad civilnim stanovništvom doprineti učvršćivanju stabilnosti na prostoru juga Srbije.

"Izvođenje osumnjičenih za ratne zločine pred lice pravde je trajni cilj države Srbije, dug prema žrtvama ratnih zločina i pravu porodica žrtava na pravdu, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost", navedeno je u saopštenju.

Kaže se i da je "akcija hapšenja osumnjičenih za ratne zločine izvedena u skladu sa zakonom i da predstavlja ozbiljan korak ka otklanjanju potencijalnih bezbednosnih pretnji".

Koordinaciono telo "naglašava da je, u cilju uspostavljanja trajnog mira, potrebno da svi građani pomognu u rasvetljavanju zločina, otkrivanju zločinaca i ilegalnog naoružanja".

U saopštenju se podseća da "država Srbija u potpunosti poštuje sve dogovore, a naročito odredbe dokumenata o amnestiji (bivših pripadnika "Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca") iz marta 2001.

Cvetković: Demonstracija rešenosti

Premijer Mirko Cvetković ocenio je da je današnja akcija uspeh policije i da je ona pokrenuta na osnovu pouzdanih informacija. Prema rečima Cvetkovića, prema zločinima treba imati isti odnos, bez obzira na to u čije ime su činjeni.

"Ova vlada demonstrira rešenost da kazni sve zločince", rekao je Cvetković i napomenuo da ne želi da govori mnogo o detaljima akcije jer je ona u toku.

Srbi iz istočnog Kosova, gde je od 1999. godine kidnapovano i ubijeno više od 100 civila, pozdravili su hapšenje pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova osumnjičenih za zločine nad Srbima i nealbancima.

Šef Kancelarije Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskom pomoravlju Predrag Stojković rekao je agenciji Beta da pravda treba da stigne sve koji su počinili zločine, bez obzira na čijoj strani, i da svi ratni zločinci treba da odgovaraju za svoja dela.

"Pozdravljamo akciju hapšenja, među kidnapovanim i ubijenim su i nemoćne i stare osobe, a patnje porodica kidnapovanih i ubijenih su ogromne, naročito u onim slučajevima kada se o kidnapovanima ništa ne zna, što stvara ogromne probleme u samoj porodici", rekao je Stojković.

Čović: Albanci da sarađuju

Bivši šef Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojša Čović ocenio je za B92 da posle jutrošnje akcije policije u Preševu nema razloga za militarizaciju i začuđenost među tamošnjim Albancima.

On je rekao da je normalno da se počinioci zlodela, koje god vere i etničke pripadnosti bili, nađu pred sudom.

Nebojša Čović je pohvalio akciju koju je naložilo Tužilaštvo za ratne zločine, a sproveli pripadnici MUP-a i BIA na jugu Srbije. On je rekao da je dobro da su najzad obelodanjeni podaci koje su, kako je naveo, skrivali UNMIK i Kfor.

Lokalna samouprava na jugu Srbije zamenjuje teze kada privođenje pravdi počinilaca zlodela naziva kršenjem ljudskih prava, upozorava Čović.

On je rekao da u sprovođenju planova za jug Srbije ima problema, ali su oni pretežno ekonomske prirode.

Nebojša Čović pozvao je lokalne Albance da sarađuju sa državnim institucijama Srbije i da se distanciraju od onih koji beže od pravde za ratne zločine i kriminal i pokušavaju da to u domaćoj i međunarodnoj javnosti predstave kao međuetnički problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu