Novi sukob na pomolu?

Beograd -- Odsustvo Zdravka Ponoša s novogodišnjeg prijema Ministarstva odbrane podstaklo je priče o sukobu ministra odbrane i načelnika Generalštaba, piše Politika.

Izvor: Politika, Večernje novosti
Podeli

Politika piše da je general Ponoš zaista naredio (preporučio) svojim najbližim saradnicima da ne idu na prijem. Uglavnom su ga poslušali. Ideja je bila da se na taj način pošalje nekakav signal srpskoj (odbrambenoj) javnosti, piše list.

Dakle, da nešto nije u redu, jer kad generali bojkotuju ministra, ništa nije u redu. A to su, navodno uradili, jer su uvereni da “ceo sistem služi za ličnu promociju!” Misli se na sistem odbrane i na ministra koji, navodno, svoj lični marketing duguje samo položaju na kome se zatekao, piše Politika.

Iz vrha Generalštaba upućuje se ljutita primedba na način trošenja novca koji je vojska dobila od države. Da je imala dovoljno para – jeste, a da Ministarstvo nije uspelo da potroši sredstva koja su data, nego su vraćena državi kako bi ponovo bila tražena kroz mučne rebalanse, to je navodno greh ministra. Zbog toga je Ponoš bio vrlo ljut i tu svoju ljutnju nije krio. On misli da su priče o nekakvoj reformi samo opšte mesto u onoj marketinškoj konstrukciji, a da se nije nigde mrdnulo, ni jedan jedini korak. Čak se išlo unatrag.

Politika prenosi navode da su ulaganja u tehničku i tehnološku obnovu bila simbolična, i da je u nekim važnim funkcijama vojske borbena gotovost bukvalno bila osakaćena.

I ministar i načelnik Generalštaba su, prateći efekte globalne krize, u nekoliko navrata govorili o kašnjenju profesionalizacije, upravo zbog nadiruće depresije. U generalskoj vrhuški smatraju da do zastoja nije došlo zbog manjka para nego zbog nedostatka znanja i ignorisanja suštine. I, naravno, te optužbe idu neposredno na ministrov konto, piše list.

U ministrovom okruženju, a i na samom vrhu odbrambene piramide, uvereni su da stvari stoje sasvim obrnuto. Politika piše da ministar pokušava da izbegne defanzivnu poziciju.

Šutanovac i njegovi saradnici su uvereni da se je ovo vreme najudarnijih reformi, i da se ovoliko nije radilo, niti postiglo za poslednjih 20 godina. Izostanak Ponoša s proslave ne smatra se samo protokolarnim gafom, nego pitanjem takta i lepog vaspitanja: “Ne može neko da se ljuti tako što neće doći na svoj prijem!”, prenosi Politika.

Priča se da ministar i ne zna prave razloge generalove ljutnje, ali ume da navede svoje primedbe. Navodno, Ponoš je uveren da mu je predsednik države (Boris Tadić) pravi šef, a ministarstvo samo servis. Pri tome je ministar samo šef servisa, a ne nadređeni prvom generalu, prenosi Politika.

Večernje novosti o sukobu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš više puta je upozoravao da je nezadovoljan reformama koje sprovodi Ministarstvo odbrane, pišu Večernje novosti.

To je i razlog zbog kojeg general Ponoš već mesec dana ne prisustvuje kolegijumima Ministarstva odbrane.

Ovo je rečeno Večernjim novostima u ponedeljak u kabinetu načelnika Generalštaba Vojske Srbije, čime su potvrđene spekulacije o nesuglasicama u vojnom vrhu Srbije.

Da u odnosima između načelnika Generalštaba i ministra odbrane nešto nije u redu videlo se i na zajedničkom novogodišnjem prijemu Ministarstva i Vojske koji je pre nekoliko dana održan u Domu Garde u Topčideru. Iako je uz ministra Dragana Šutanovca najavljen kao domaćin, na prijem nije došao general Zdravko Ponoš, kao ni niko od njegovih najbližih saradnika iz Generalštaba. Naročito je upadljivo bilo odsustvo komandanata Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i Rečne flotile, piše list.

Kako se u ponedeljak moglo čuti, Ponoš je svojim saradnicima koji su krenuli u Dom Garde telefonom naredio da ne idu na prijem, pišu Novosti.

Kao razlog zbog kojeg se vrh Generalštaba odlučio na tihi bojkot protokolarnog prijema, kome su prisustvovali predstavnici vojnih misija i stranih država, u vrhu Vojske se spominje stav generala da nema razloga za slavlje, kada postoji veliko nezadovljstvo zbog lošeg toka reformi.

Pojedinim generalima koji su krenuli na novogodišnji prijem u Dom garde javljeno je da se vrate, jer je prijem otkazan, saznaju Novosti. Prema saznanjima lista, neki generali su vraćeni kada su već stigli do same kapije Doma garde.

Upućeni u događaje u državnom i vojnom vrhu tvrde da je i ranije bilo naznaka da postoje nesporazumi na relaciji Ponoš - Šutanovac. Načelnik generalštaba, naime, kako se tvrdi, računa na naklonost predsednika Borisa Tadića, pa tako zaobilazi u liniji "komandovanja" nadređenog mu ministra - Dragana Šutanovca, pišu Novosti.

Nedavna najava o pregovorima sa Kforom o "relaksaciji" Kopnene zone bezbednosti u javnost je stigla od generala Zdravka Ponoša i predsednika Borisa Tadića, a vest je ministar naknadno pojasnio javnosti.

Uz to, problema je bilo i posle stupanja na snagu Zakona o vojsci koji je predvideo nove činove i unapređenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu