Nevidljivi sugrađani

Danas u Srbiji, prema istraživanju UNHCR-a, živi 206.504 raseljenih lica sa Kosova. Jedan deo njih živi u privatnom smeštaju, neki kod rođaka, a neki u kolektivnim centrima. Prema izveštaju Misije OEBS-a na Kosovu, u junu 2007. godine, još uvek je bilo 10.405 uništenih stambenih objekata raseljenih lica.

Bojan Gavrilović, pravni savetnik u nevladinoj organizaciji MPDL
Pošaljite komentar
  1. Stvarno zalosno. Izbeglice nemaju koga da tuze jer je tehnicki, legalno, Kosovo srpska teritorija. Ako ovo nije vrhunac ironije, onda ne znam sta je. Svaka cast Bojane Gavrilovicu. Sve mi se nesto cini, nazalost, da drzava Srbija nece puno uloziti u ove probleme.
    A trebali bi. Umesto govora koje drze pred zapadnim diplomatama, mozda bi trebali uporno da postavljaju pitanje, nesto kao: Ko je odgovoran za izbeglice s Kosova? i Sta je uradjeno? i Da li je istina da ovakvi paradoksi postoje? i, u krajnjem slucaju, How does it make you feel, mister prime minister?
    Mislim, za pobijanje 'zapadnih' argumenata nije dovoljno samo prikazati pravnu stranu - pa ovi i sami priznaju da ovo nema veze s zakonom. Ne, nama trebaju argumenti koji prikazuju da zapadnjaci na Kosovu ne mare ni za izbeglice ni za Albance, a i da su nesposobni brate! Mislim, ako ne oboje, jedno od toga mora biti istina...
    Da sjasu sa svojih moralistickih pozicija vec jednom.
    Ima ih verovatno jos koji misle ovako: uzmite, ukradite svima od Vardara do Triglava sve sta mozete, lazite, mutite, ubijajte, iskoristavjte nasu glupost i nase slabosti...ali znajte da kakvi god da smo, uvek cemo biti bolji od vas.
    (pero, 24. februar 2008 14:02)
  2. Tekst je dobar ali vrednosni sud ovih zaključaka zavisi od tačnosti podataka, tj. od postojanja podataka o svemu navedenom. Ovako, ovaj tekst se ne razlikuje mnogo od zaključaka Min. za Kosovo.
    (tomkarlo, 24. februar 2008 19:24)
  3. Sad bih da radim u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.
    Al je tamo ladovina!
    (milena, 24. februar 2008 21:26)