Građani malo znaju o evrointegracijama

Podeli

B92: Gospođice Jeličić, šta je ideja ovog projekta?

Jelena Jeličić: U okviru ovog projekta su zastupljene tri mreže, prvu čine nevladine organizacije, drugi mladi lideri, a treću istraživači. U okviru ove tri mreže se jača komunikacija i razvija saradnja na svim važnijim poljima i pitanjima, koja su značajna za region.

B92: Zbog čega je on bitan?

Jelena Jeličić: Konkretno nevladine organizacije u okviru ATE, ima ih oko 40, se bave promocijom evroatlanskih ideja na pravi način i kroz konkretne projekte i ideje pokušavaju da razmene iskustva i znanja i tako doprinsu boljoj saradnji nevazano za stupanja i integrisanost svake pojedinačno. Što znači da u okviru ovog projekta sve zemlje regiona imaju mogućnost da se češće sastaju i pričaju o vrlo vrlo važnim pitanjima i raznolikim temama, koje se tiču Balkana.

B92: Šta to znači građanima Srbije?

Jelena Jeličić: Građanima Srbije puno znači, jer svaki od ovih programa ima za cilj da se fokusno spusti do građanina, da im objansi kvalitet života i šta je ono što će pojedinačno svako dobiti kroz evroatlnaske integracije. To naglašavam jer se u Srbiji jako malo pažnje posvećuje tome da građani budu edukovani i da imaju alternativu, da prosto ljudi znaju u vezi čega odlučuju i kada kažu da nešto hoće čemu daju pristanak i kada kažu da neće čemu daju nepristanak. Zato što je važno da znaju kakava će njihov život biti ukoliko Srbija bude ušla u EU, ako se budemo okrenuli intenzivnije partnerstrvu za mir i ukoliko se jednog dana budemo opredelili ka NATO.

B92: Kada već govorimo o građanima, Medium Galup je predstavio istraživanje o raspoloženju javnog mnjenja u pogledu evroatlanskih integracija? Šta Vama u Atlantskom savetu govore ovakvi rezultati istraživanja?

Jelena Jeličić: Naši zaključci iz svega toga jesu da građani jako malo znaju, da su slabo i nedovoljno informisani i ne iz pravih izvora informisani o svim ovim stvarima i da je to glavni činilac konfuznih znanja po ovom pitanju. Došli smo do podatka šta oni podrazumevaju pod atlanskim integracijama. Procentulano najveći broj građana kaže da evroatlanske integracije čini evorpska unija, znatno manji broj da je to NATO i Partnerstvo, a samo 30 odsto da su evroatlasnke skup svih tih institucija , i tog trenutka dolazimo do zaključka da 70 odsto građana Srbije koji su za EU zaparvo nisu dovoljno obavešteni i ne znaju da su u vrlo tesnoj sprezi sa ulaskom Srbije u NATO i da o tim procesima jedino možemo paraleno govoriti u Srbiji i da ne možemo reći da možemo da tretiramo evropske vrednosti, a da istovremno isključimo evroatlanske vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.