Medijska scena Srbije u decembru 2013.

Pravni monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen je 51. monitoring izveštaj (za decembar 2013):

Podeli

Kratak sadržaj izveštaja:

U pedesetom Monitoring Izveštaju, za novembar 2013, saznaćete:

  • Sloboda izražavanja – U delu Pritisci i pretnje obrađeni su: dva slučaja, u kojima su pretnje i napadi na novinarske ekipe bili usmereni na sprečavanje izveštavanja o stvarima od javnog interesa – o izborima u Odžacima (napad na ekipe TV B92 i TV Prva) i o ugroženoj bezbednosti prolaznika u jednoj beogradskoj ulici zbog namerno prefarbanih uličnih svetiljki (pretnje i napad na ekipu RTS-a); slučaj povlačenja vesti (o beneficijama koje uživa ćerka guvernerke NBS) sa medijskih sajtova i hakerski upadi na sajtove koji to nisu učinili ili su samo analizirali povlačenje tekstova kao pojavu; pretnje uredniku nоvоsаdskоg nеdеlјnikа „NS rеpоrtеr” zbog serije tekstova o zloupotrebama u vojvođanskom zdravstvu. U delu Sudski postupci autori analiziraju četiri sudske odluke: oslobađajuću presudu Apelacionog suda u Kragujevcu u krivičnom postupku koji je vođen protiv državnog funkcionera Dragoljuba Zindovića, zbog krivičnih dela uvrede i ugrožavanja sigurnosti novinara TV Foruma; odluku Ustavnog suda Srbije, kojom je utvrdio da sporne odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koje se odnose na ovlašćenje za sprovođenje određenih mera (i mera pristupa zadržanim podacima o komunikacijama), nisu u saglasnosti sa Ustavom; rešenje Ustavnog suda Srbije o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti određenih odredaba Zakona o kinematografiji koje se odnose se na sredstva iz kojih se obezbeđuje razvoj kinematografije a zadiru u nezavisnost rada regulatornih tela u oblasti radiodifuzije; presudu Аpеlаciоnog suda u Krаguјеvcu, kojom je na štetu medija i novinara okončan postupak po tužbi Мirјаne i Stеvаna Јоsimоvića protiv „Svеtlоsti АD” i tadašnjeg odgovornog urednika lista „Svetlost“ Мirоslаva Јоvаnоvića, koji je trajao preko 19 godina.
  • Implementacija postojećih zakona – Zakon o radiodifuzijiautori analiziraju: dve opomene, koje je RRA izrekla emiterima – Radiju B92 (zbog satiričnog priloga u emisiji „Mentalno razgibavanje”) i RTV-u (zbog načina na koji je novinar vodio intervju sa političarkom s Kosova Atifetom Jahjagom); podnošenje godišnjeg izveštaja o radu RRA za 2012. godinu nadležnom skupštinskom odboru; pitanje zaštite dece i omladine označavanjem televizijskih programa po uzrastima za koje su ti programi prikladni.
  • Usvajanje novih zakona – autori daju prikaz informacija iz Ministarstva kulture i informisanja koje se odnose na to dokle se stiglo sa izradom novih medijskih zakona; autori ukazuju na novine koje za medije donosi novi Zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.
  • Rad nadležnih organa – regulatorna tela – autori se bave borbom protiv radiodifuzne „piraterije”i akivnostima RRA i Ratela u toj oblasti; državni organi – autori analiziraju konkurse koje je Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo za finansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja u 2014, kao i izmene Zakona o elektronskim komunikacijama (posebno one koje su relevantne za medije), koje je pripremilo nadležno ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije, takođe su obrađeni u ovom delu Izveštaja.
  • Proces digitalizacije – autori se bave pitanjem državne pomoći za nabavku opreme za prijem signala digitalne televizije.
  • Proces privatizacije medija – autori konstatuju da nije bilo pomaka u ovoj oblasti.
  • Zaključak Izveštaja – autori ukazuju na probleme u medijskom sektoru u 2013. godini koji su uzrok smanjenog entuzijazma a povećanog opreza i rezerve medijskih profesionalaca kada su u pitanju medijske reforme.

PEDESET PRVI MONITORING IZVEŠTAJ uradio je stručni tim Pravne službe ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima OVDE

U RUBRICI MONITORING MEDIJSKE SCENE NA WEB SAJTU ANEM-a nalaze se informacije, stručne pravne analize i ocene o svim najvažnijim dešavanjima na medijskoj sceni Srbije u poslednje četiri i po godine! Pročitajte ih u Monitoring Izveštajima (51), Monitoring Publikacijama (9) i izveštajima sa monitoring okruglih stolova (9), koji su dostupni u toj rubrici!

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije. http://serbia.nlembassy.org/

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav. Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.