Hronologija partnerstva Srbije i Rusije

Deklaraciji o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije, koju su danas u Sočiju potpisali predsednici dve zemlje Tomislav Nikolić i Vladimir Putin predhodio je niz dokumenata o saradnji dveju država u različitim oblastima.

TANJUG
Podeli

28. avgust 2000 - Savezni ministar za spoljnu trgovinu Borislav Vuković i ruski ministar za industriju, nauku i tehnologiju Aleksandar Nikolajevič Dondukov potpisali su u Beogradu Sporazum o slobodnoj trgovini između Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) - čiji je od 2006. apsolutni pravni naslednik Srbija - i Ruske federacije (RF). Sporazum, koji je stupio na snagu odmah, prvi je takve vrste koji je Rusija potpisala sa nekom državom, i tada je ocenjeno da će on bitno doprineti povećanju obima robne razmene između privreda dveju zemalja, unapređenju zajedničke proizvodnje, jačanju starih i oživljavanju novih poslovnih veza.

7. septembra 2000 - U organizaciji Ministarstva za nauku i tehnologiju Srbije, u Beogradu potpisan Protokol o naučno-tehničkoj saradnji između jugoslovenskih i ruskih partnera u oblasti proizvodnje i selekcionisanja semenskog kukuruza za potrebe ruskog tržišta.

20. decembra 2006 - "Gazprom" potpisao sa Vladom Srbije memorandum o izgradnji magistralnog gasovoda kroz Srbiju od granice sa Bugarskom i, kako je tada u njemu navedeno, do granice sa Hrvatskom, i dalje prema severnoj Italiji.

18. jula 2007 - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Državne dume Ruske Federacije Boris Grizlov ocenili su da su ruske kompanije veoma zainteresovane za investicije u Srbiju u oblasti energetike, saobraćaja, infrastrukture i metalurgije, kao i da su ruske investicije u obostranom ekonomskom interesu i predloženo je da uoči priprema za Olimpijske igre 2014. godine u Sočiju građevinari iz Srbije učestvuju u izgradnji infrastrukturnih objekata.

22. januara 2008 - Vlada Srbije usvojila tekst sporazuma o saradnji Rusije i Srbije u oblasti naftne i gasne privrede, kojim je osim izgradnje gasovoda i skladišta gasa u Banatskom Dvoru, bila predviđena prodaja 51 odsto akcija NIS-a ruskom "Gaspromu" za 400 miliona evra i dodatnih 500 miliona evra za investicije do 2012. godine.

25. januara 2008 - Rusija i Srbija su u Moskvi zaključile strateški sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa u prisustvu predsednika Srbije i Rusije Borisa Tadića i Vladimira Putina, a taj dokumet su potpisali srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić i ruski ministar za industriju i eneregetiku Viktor Hristenko. Ruska strana je ovim aranžmanom preuzela obavezu da u periodu od 2008. do 2012. godine u modernizaciju proizvodnih kapaciteta NIS-a uloži oko 500 miliona evra.

25. februara 2008 - Predsednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler i Saša Ilić, direktor Srbijagasa, potpisali u Beogradu Sporazum o saradnji i realizaciji projekta o izgradnji gasovoda za tranzit prirodnog gasa preko teritorije Srbije. Potpisivanju prisustvovao i Dmitrij Medvedev, tada kao vicepremijer i predsednik borda direktora energetskog ruskog giganta "Gasprom" i kandidat za šefa ruske države na predsedničkim izborima.

14. aprila 2008 - Protokol o saradnji Elektroprivrede Srbije i ruske elektroenergetske kompanije "Inter Rao" potpisan je u Beogradu a njime je predviđena mogućnost izgradnje hidro i termoelektrana, razmena informacija o projektima i zajedinički nastup na tržištima trećih zemalja.

10. septembra 2008 - Parlament Srbije ratifikovao rusko-srpski energetski sporazum, čime je otvoren put za realizaciju projekta gasovoda "Južni tok". Vrednost tog projekta koji treba da se završi kroz pet godina je, oko 20 milijardi dolara.

24. novembra 2008 - Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio Tanjugu u Moskvi da su se Sergej Šojgu i on saglasili da se energetski sporazum sastoji od tri dela i da je ruski kopredsednik Mešovitog komiteta ponovio čvrste garancije Rusije da će svi segmenti energetskog sporazuma biti realizovana. Takođe je razgovarano, kazao je Dačić, o unapređenju sporazuma i o proširenju liste roba, što treba da bude sastavni deo sporazuma o slobodnoj trgovini dve države, kao i o učešću Ruske Federacije u rekonstrukciji Hidroelektrane "Đerdap".

24. decembra 2008 - Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su u Moskvi paket sporazuma o energetskoj saradnji, a predsednici dve države, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev - zajedničku izjavu, kojom se na državnom nivou garantuje sporovođenje tih dokumenata. Istog dana ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov potpisali su ugovor o kupoprodaji većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije, a generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisao je sa direktorom "Gaspromeksporta" Aleksandrom Medvedovom Memorandum o razumevanju, i sa predsednikom Uprave Gazproma Aleksejem Milerom protokol o saradnji. Poslednja dva dokumenta odnosila su se na izgradnju gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

25. januara 2009 - Rusija i Srbija zaključile strateški sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa.

20. oktobra 2009 - "Srbijagas" i "Gasprom" osnovali zajedničko preduzeće za izgradnju gasovoda "Južni tok" pod nazivom "Južni tok - Srbija" kao i zajedničko preduzeće za Banatski Dvor. Potpisnici su bili direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik "Gazproma" Aleksej Miller. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je prilikom posete Beogradu izjavio da osnova rusko-srpske saradnje "može i treba da bude ekonomska saradnja".

5. februara 2010 - Srpska kompanija "Srbijagas" i ruski "Gasprom" potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za podzemno skladište gasa Banatski Dvor.

9. februara 2010 - Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je posle sastanka sa predsednikom ruske Trgovinsko-industrijske komore Jevgenijem Primakovim da je dogovorena saradnja u oblasti tehničke regulative koja je prethodno otežavala promet robe iz Srbije u Rusku Federaciju kao i međusobnog priznavanja zdravstvenih, veterinarskih i fitosanitarnih uverenja.

7. septembra 2010 - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin otvorili su radove na izgradnji prve faze Magistralnog gasovoda MG-11 Niš - Leskovac - Vranje, kod sela Kočane u blizini Doljevca. Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da je ovaj projekat deo nacionalnog programa gasifikacije Srbije, ističući da on ima značaj i u zaštiti životne sredine, jer u procesu sagorevanja gasa nema sumporovih i azotovih oksida. Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović naglasio je da će gasifikacija juga Srbije biti sprovedena u onom kvalitetu kakav predviđa nacionalni plan gasifikacije, kao i međudržavni sporazum Rusije i Srbije na osnovu koga je i formirano preduzeće "Jugorosgas".

23. marta 2011 - Poseta ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji, potpisano više međuvladinih sporazuma, o drumskom saobraćaju, Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji, Sporazum o saradnji u oblasti turizma...

22. jula 2011 - Protokol vlada Rusije i Srbije potpisan u Beogradu, odnosi se na proširenje Sporazuma o slobodnoj trgovini negdašnje SRJ i RF iz avgusta 2000. godine uvedena liberalizacija međusobne trgovine za nove robe. Ukupno je na snazi oko trideset bilateralnih sporazuma, protokola i drugih pravnih dokumenata.

25. aprila 2012 - Ruski "Gaspromnjeft" isplatio poslednju ratu za investicione obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom za 51 odsto akcija Naftne Industrije Srbije (NIS), čime je ispunio uslove sporazuma sa vladom Republike Srbije, dva meseca pre dogovorenog roka.

29. avgusta 2012 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio ukazom nacrt sporazuma o dugoročnim isporukama ruskog prirodnog gasa Srbiji, na osnovu koga će se Srbiji do 2021. godine isporučivati po pet milijardi kubnih metara gasa godišnje. Srbija je obavezana da u naredne tri godine plati dug za dotad isporučeni gas.

29. oktobra 2012 - "Gasprom" sa Srbijom potpisao konačno investiciono rešenje, a 7. decembra zvanično počela realizacija projekta "Južni tok" u gradu Anapi, na jugu Rusije.

15. novembra 2012 - Ruski kredit za pomoć budžetu Srbije i realizacija gasovoda "Južni tok" bili su glavne teme 11. zasedanja srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za saradnju. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak, koji je sa ministrom Bačevićem kopredsednik Komiteta, izjavio je da je rusko ministarstvo finansija dobilo od srpske strane zvanični zahtev za kredit i da se sva za to potrebna dokumenta nalaze u ministarstvu finansija u fazi razmatranja.

13. decembar 2012 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok".

14. februara 2013 - Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko podsetio da je NIS dobio zvanje najboljeg poslodavca u 2012. godini od Asocijacije menadžera Srbije, a i 25 odsto studenata smatra NIS najboljim mestom za početak profesionalne karijere. Za četiri godine rada u Srbiji “Gaspromnjefta”, kao većinskog vlasnika NIS-a, u razvoj svih pravaca poslovanja NIS-a uloženo je oko dve milijarde evra.

27. marta 2013 - Delegacija “Gasproma” predvođena Aleksejem Milerom sastala se sa državnim vrhom Srbije, a potpisana dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji do kraja 2021. godine, koji će zemlji obezbediti potpunu bezbednost u snabdevanju, kao i nižu cenu gasa u narednih 10 godina. Prvi ugovor su potpisali Miler i direktor “Jugorosgasa” Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Koldin, u ime “Jugorosgasa”, i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović. Istaknuto je da je u NIS je uloženo dve milijarde evra, a planirano još tri milijarde, što se tiče projekta Južni tok, on teče prema planiranim rokovima i da je početak radova u Srbiji je predviđen za decembar 2013 - januar 2014. godine.

- Premijer Dačić najavio da se, u saradnji s Rusijom, između ostalog, planira izgradnja gasnih centrala, stabilna cena isporuke gasa velikim gigantima, kao što su Azotara u Panečevu ili "Petrohemija", kao i mogućnost izgradnje još nekoliko podzemnih skladišta kao što je u Banatskom dvoru.

- Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je sa predstavnicima “Gasproma” razgovarao o izgradnji gasnih centrala, prisustvu ruskog kapitala u Srbiji, investicijama u energetici, kao i izgradnji Južnog toka.

10. aprila 2013 - Premijer Ivica Dačić u Moskvi razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i predsednikom vlade Dmitrijem Medvedevom o jačanju ekonomskih odnosa, unapređenju trgovine, saradnji u energetici, i dolasku novih ruskih investitora u Srbiju.

14. maj 2013 - Vlada Srbije donela zaključak o usvajanju teksta Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije. Time su se stekli uslovi da Srbija i Rusija potpišu dokument o strateškom partnerstvu.

17. maja 2013 - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio da se izrada projektne dokumentacije za Južni tok privodi kraju. Na sastancima u Moskvi dogovorili smo se da ''Gasprom'' finansira realizaciju celog projekta kroz našu zemlju, a Srbija će svoj ugovoreni udeo da vraća iz tranzitnih taksi. Tako tokom izgradnje gasovoda nećemo imati troškove, a zaposlićemo gotovo celu građevinsku operativu", naveo je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.