Esports B92.net

TY do titule na IEM Katwovice u epskom finalu protiv Statsa

IEM Katowice je iza nas i mnogi fanovi se slažu da su jučerašnji mečevi polufinala i finala neki od najboljih StarCraft 2 mečeva koje smo gledali ikada.

Nikola Savić KlanRUR
Podeli
foto: Twitch skrinšot
foto: Twitch skrinšot

Do top 4 su stigli Stats, izbacivši svetskog prvaka ByuNa, pa je na megdan izašao Darku, BlizzCon finalisti, koji je izbacio poslednju foreigner nadu, Finca Serrala. Na kraju rezultat 3-1 za fenomenalnog Protossa, ali smo videli neke od najboljih duela ikada i dovaljno je reći da je druga mapa igrana skoro 34 minuta, partija koju ne smete propustiti.

U drugom polufinalu je WESG šampion TY igrao protiv još jednog Terran igrača, aLive, kome je ovo prvi proboj u završnicu nekog premijer turnira posle jako, jako puno vremena. Još jednom, fenomenalan Terran mirror prepun preokreta. Rezultat na kraju 3-2 za TY.

Veliko finale je pratilo preko 65 000 ljudi na Twitchu, Stats protiv TY. Stats je fenomenalni Protoss igrač koji iza sebe ima gomilu samih završnica na velikim turnirima, ali nikada on sam nije podigao šampionsku titulu, dok je TY jedan od najboljih Terrana poslednjih godinu dana i svoju dominaciju je potvrdio titulom na WESG 2017, gde je uzeo neverovatnih 200 000 dolara kao nagradu za prvo mesto.

Ovde ih je na kraju puta čekala titula IEM Katowice šampiona, čak na 100 000 dolara i karta za direktno učestvovanje na završnom svetskom šampionatu na BlizzConu.

Otvorio je Stats pobedom na Newkirk Precinct, ali u neverovatno uzbudljivim partijama na Proxima Station i Abyssal Reef, TY uspeva da preokrene za vođstvo od 2-1. Sledeće 2 mape igraču uzimaju po jednu, tako da je veliko bo7 finale stiglo do poslednjeg, sedmog meča, kako i dolikuje.

Partija se igrala na Cactus Valley, ali se ovoga puta TY pobrinuo da ne ode u lejtgejm, čim je video da mu se protivnik nalazi odmah iznad njega, krenuo je u brzi tech mech kompozicije za 3 tenka i momentalan pritisak na natural expo, koji ubrzo pada, a TY se tako dobro pozicionirao da Stats jednostavno nije imao načina da razbije tu opsadu. Kako mu nije preostalo ništa drugo, Stats je pokušao da naletom probije opsadu, ali mu to ne uspeva i ostalo mu je samo da izađe iz partije i čestita TY na tituli.

TY je tako odneo i drugu veliku titulu ove godine u StarCraft 2 svetu, nakon što je osvojio WESG u januaru. TY je od turnira samo u ovogjgodini zaradio preko 300 000 dolara, što ga već sada svrstava u najbogatije StarCraft 2 igrača u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.