Esports B92.net

Adaptacija najboljih – Un’Goro Analiza #9

Nakon male pauze od par dana, vraćamo se sa serijalom tekstova gde se bavimo analizom novih Un’Goro karata.

Nikola Savić klan rur
Podeli
foto: Blizzard
foto: Blizzard

Ovoga puta se pojavilo puno novih karata, pa ćemo gledati da popunimo što više u jednom tekstu, i za danas smo izvodili osam karata.

Ukoliko ste propustili neke od prethodnih analiza, možete ih pronaći na linkovima ispod:

Analiza #1

Analiza #2

Analiza #3

Murloc Speijal

Elementali specijal

Analiza #6

Paladin i “Bounce” Rogue – Un’Goro Analiza #7

Bahami specijal – Un’Goro Analiza #8

A sad, da se bacimo na današnje karte, i počećemo sa 3 Hunter klasne karte:

Crackling Razormaw

Prva karta za danas je common Hunter 2 drop. Ukoliko ste zaboravili sve moguće Adapt izbore, možete pogledati OVU SLIKU (dobijaju se 3 nasumnične na izbor).

Na prvi pogled solidno moćan 2-drop koji će lako zameniti neke 2 mane minione koje je Hunter ranije koristio, kao što su Huge Toad ili King's Elekk, a koje sada odlaze u Wild. Odlično ide i u špilove koji koriste novi Hunter Quest (o kome možete čitati u prethodnoj analizi), jer čini nam se da njegov efekat najbolje “sleće” na 1 mana minione, gde se može izvući solidan value i tempo.

Agresivni, umesto defanzivnih statsa za 2 drop takođe idu u prilog ovoj karti, jer je poznato da Hunter ipak i pre svega se igra agresivno (SMOrc). Sve u svemu, veoma svestrana karta koja pretenduje da postane glavni “dve mane minion” za Huntera, jer se praktično može igrati u bilo kakvom buildu, a uz to je i Beast.

Raptor Hatchling

Karta za koju još uvek niko nije ustanovio da li se u engleskom izdanju zove Small Raptor ili Raptor Hatchling, no to nije toliko ni bitno, saznaćemo kad izađe igra.

Ono što je bitno je da pred nama imamo izuzetno jakog 1 mana miniona za huntera, karta koja ne samo da ide super u The Marsh Queen decku, već je takođe odlična i za bilo koji agresivni Hunter Deck. Prvo telo ove karte jeste relativno slabo, ali 2/1 minion ipak neretko možete trejdovati bar za nešto na početku partije, a ako ništa drugo, nateraće protivnika da potroši manu na Hero Power, što mu oduzima tempo.

Sa druge strane, ne treba posebno govoriti koliko je 1 mana 4/3 jak minion, pa čak iako ga topdeckujete negde u sredini partije. Ima odličnu sinergiju sa još jednom novom kartom, Tol'vir Warden, i sve skupa čini se da je kod Huntera u ovoj ekspanziji sve podređeno novim deckovima koji se pre svega vrte oko mehanike Hunter Questa.

Naravno, obe karte su Beast minioni koji koštaju svega 1 manu, a to znači laki aktivatori za sve Beast sinergije.

Terrorscale Stalker

Karta koju nam je otkrila Hafu na svom Youtube kanalu. Moramo reći da smo i mi, ali i cela Hearthstone zajednica, opravdano ljuti što je ovom kartom praktično obesmišljena Princess Huhuran, koja je pre imala isti ovakav efekat kao legendarna karta.

Terrorscale Stalker je defintiivno mnogo jača karta od Princess Huhuran, zato što je jeftiniji i mnogo se lakše kombinuje. Istina, Huhuran ima Beast tag i jedan attack više u odnosu na cenu, ali to kod ovakvih karata ne znači ništa, jer se ovaj Stalker mnogo lakše kombinuje, što je bitnije.

Terrorscale Stalker će definitivno pronaći svoje mesto u mnogim midrange i deathrattle orijentisanim Hunter špilovima, jer će mu biti poprilično lako da nađe value, pored silnih kvalitetnih Deathrattle karata koje Hunter ima, kao što su Kindly Grandmother, Rat Pack Infested Wolf i Savannah Highmane.

Ostaje naravno da vidimo da li će MIdrange/Deathrattle Hunter da se pre svega vrati u život, jer je trenutno nemoguće igrati ga u Gadgetzan meti.

Gluttonous Ooze

Ako će neka karta ubiti Pirate Warriora, koji gotovo 4 meseca dominira metom, to će definitvno biti ovaj Gluttonous Ooze, a ne Golakka Crawler. Gluttonous Ooze može recimo da uništi nabudženi Arcanite Reaper i pritom da vas leči za 6hp, i tada Pirate Warrioru će neretko ostati samo da klikne Concede.

Ova karta je miljama bolja od Toxic Sewer Ooze, koji se pojavio u prošloj ekspanziji, a negde u rangu je sa dobrim starim Acidic Swamp Ooze, samo zato što je Acidic Swamp ipak bolji tempo play, zbog cene od 2 mane.

Harrison Jones nije za poređenje, jer njegova uloga je drugačija, i on se više koristi kao weapon removal u sporijim metama, protiv deckova kao što je Control Warrior ili ranije Oil Rogue.

Curious Glimmerroot

Još jedan epic 3 mana 3/3 minion za Priesta, posle Shadowfiend. Originalan i veoma zanimljiv dizajn karte koji u neku ruku vas “kažnjava” zato što igrate popularni meta netdeck.

Ironično, ova karta će biti najslabija prvih nedelju-dve svake ekspanzije, jer tada će ljudi najviše eksperimentisati. Jednom kada se meta stabilizuje, praktično uveke ćete znati koja od 3 ponuđene karte se nalazi u špilu vašeg protivnika, što znači da ćete praktično uvek uzeti tu kartu.

Kako je potvđeno, na izbor će vam uvek dolaziti samo klasne karte, tako da je time stvar još više olakšana. Igrate protiv Druida i padnu vam se Swipe, Savagery i Celestial Dreamer, naravno da ćete znati da je Swipe prava karta.

Isto tako, ova karta će biti dosta slabija u Areni i Wild formatu, zbog velikog broja karata i neuniformisanih špilova, ali čak i tu se može, uz malo sreće, “ubosti” prava karta.

Ovo je karta koja će svoj idealni dom naći u nekom Control Priest decku ili Reno(tj tada već Kazakus, pošto Reno odlazi u Wild) špilu, pošto ima solidno telo i veliki potencijalni value.

Living Mana

Na prvi pogled, ova karta me je oduševila. Ne toliko svojom snagom koliko jednostavno orginalnim i atipičnim dizajnom, i to je ono što je potrebno Hearthtsoneu, više ovakvih karata, i čini nam se da je Journey to Un’Goro po tom pitanju zaista probio led i doneo gomilu kreativnih karata.

Ova karta vam tehnički daje i do 14/14 statsa za 5 mane (7 Mana Treanta na praznoj tabli uz uništenih 7 mana kristala), što je prosto neverovatno. Ako je odigrate “on curve” odnosno 5. potez, dobićete 10/10 vrednosti statsa u petom potezu. Sa druge strane stvara zanimljivu situaciju gde vaš protivnik nije siguran kako da se postavi. Vi ste ostali bez svih kristala i tu je protivnik svakako u prednosti, ali mora se nekako rešiti problem gomile damagea na tabli, a ako trejduje i uništi ih, za svaki uništeni Mana Treant vam se vraća mana i tako vi dobijate natrag vaš potez.

Treba napomenuti da ako vi trejudete dobićete nazad manu, ali “istrošenu” odnosno nećete moći da je koristite u tom potezu, kao da imate Overload. Sa druge strane, ukoliko Mana Treant umre u protivničkom potezu, mana vam se vraća u celosti na početku vašeg poteza.

Treba još i naglastiti da se Mana Treant neće stvoriti od mane koje su vam dale karte Coin ili Innervate, tako da turn 1 dupli Innervate u Living Mana vam neće dati 5 Mana Treanta, već samo jednog, nemojte da vas to uhvati nespremne :)

Gde vidimo ovu kartu? Problem je što je nekako “all-in” karta, i previše ju je lako kaunterovati sa recimo Frost Nova, ili sa kartama Devolve ili Mass Dispel. Ipak, ukoliko bude našla svoje mesto u nekom kvalitetnom špilu, to će biti neki veoma, veoma agresivni Druid deck sa burst potencijalnom i raznim Buff kartama.

Evo kako Living Mana izgleda u akciji:

Volcanosaur

Karta koju dobijamo zlatnu ovih dana kao deo Daily Login promocije.

Reklo bi se da je pred nama izuzetno jaka Adapt karta, ali koja se prosto neće igrati ni u kakvom Constructed špilu, posebno jer nema nikakvu konkretnu sinergiju i prosto je “dobra” mid/late game karta.

Sa druge strane, ovo je neverovatno jaka arena karta i biće jedna od onih karata koju obavezno pikujete u areni čim je vidite, ni ne gledajući ostale karte, jednostavno instant pik, jer je toliko dobra.

Ovo je takođe odlična karta i za početnike u igri, te ljude sa generalno slabijim kolekcijama koji nemaju dusta za odlične skupe legendarne karte, pa je zato i idealno što je Blizzard rešio da baš nju daje igračima u daily login nagradama.

Iako 5/6 statsi za 7 mana deluju slabo, ne treba nikako zanemariti činjenicu da možete iskoristiti 2 Adapt buffa na njemu, pa ovaj minion može recimo očas posla postati recimo 5/6 Taunt sa Divine Shield ili 7 mana 5/9 Taunt.

Naravno, uvek valja pomenuti, tu je i Beast tag koji nikada ne treba zanemariti.

King Mosh

Poslednja karta o kojoj ćemo pričati danas, Warrior legendarni minion King Mosh. Vrlo konkretna i vrlo moćna karta koja će se savršeno uklopiti sa Control ili Fatigue Warrior deckovima, ali je pitanje prvo koliko će ti špilovi biti aktuelni, a drugo da li će King Mosh naći mesto u njima.

Možda jedini trenutno problem ove karte je što osim karte Whirlwind, trenutno nema drugih karata koje bi imale dobru sinergiju sa njom. Da je čuveni Death's Bite još uvek aktuelna Standard karta, on i King Mosh bi bili stvoreni jedno za drugo, ali ovako ćemo taj kombo gledati samo u Wild formatu.

Ravaging Ghoul je takođe solidna sinergija, ali ne može se odigrati u istom turnu. Tako da zasada osim komboa sa Whirlwind, sve ostalo ostaje na proaktivnim aktivacijama njegovog efekta i pripremom unapred, što ume da bude pomalo nezgodno.

Ipak, u pravom decku, King Mosh može olako da bude Deathwing zamena, koga su ionako mnogi Warriori koristili u prošlosti, što Dragon buildovi, što klasični Fatigue Warrior.

Toliko za danas, vidimo se već sutra sa pričom o novih 8 karata!

Nikola “Sawovsky” Savić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.