Esports B92.net

Godina Mamuta donosi gomilu novina u Hearthstone

Možda i ranije nego što smo očekivali, Blizzard je objavio zvanični post sa velikim brojem informacija vezanim za narednu standard godinu koja će nositi ime Godina Mamuta.

Nikola Savić klan rur
Podeli
foto: Blizzard
foto: Blizzard

Blog donosi veliki broj pozitivnih informacija i čitava Hearthstone zajednica je uglavnom veoma zadovoljna svime što smo videli i pročitali, ali ipak postoje i određene bojazni. Pa da vidimo šta nam to sve stiže u godini mamuta.

Pra svega, za igrače koji su neupućeni, svake godine sa dolaskom nove Standard godine, što se desi sa izlaskom prve ekspanzije u godini (obično aprila), dolazi do rotacije setova. Kao što je prošlog aprila sa izlaskom Whsiper of the Old Gods počela prva Standard godina koja se zvala godina Krakena, i tada su iz Standarda ispali setovi it 2014. godine – Curse of Naxxramas i Goblins vs Gnomes.

Sada će sa prvom ekspanzijom godine doći godina Mamuta, i tada iz Standard rotacije ispadaju setovi iz 2015. godine – The Blackrock Mountain, The Grand Tournament i League of Explorers. Ovi setovi odlaze u Wild format.

Zajedno sa njima, sada će po prvi put otići i 6 karata iz Classic seta, koje će otići u novu grupu karata koja će se zvati Hall of Fame i koje će moći da se igraju samo u Wild formatu. Ovde će odlaziti Classic karte koje se učine da su previše jake i ne otvaraju prostora novim kartama da sijaju. Ove karte napuštaju Standard i odlaze u Hall of Fame: Azure Drake, Sylvanas, Ragnaros, Conceal, Ice Lance i Power Overwhelming.

Ragnaros i Sylvanas predstavljaju jedne od najjačih i najkorišćenijih Hearthstone legendarnih svih vremena, koje su zbog svoje moći jednostavno lak izbor za gotovo svaki deck, bilo da ste control ili midrange, a Ragnaros je kao finisher nalazio svoje mesto čak i u mnogim aggro deckovima. Isto važi i za Azure Drakea, koji se već 4 godine praktično igra bez prestanka zbog svoje univerzalne moći, i zato je prvi izbor za 5 mana slot.

Slanjem ovih karata u Wild format, Blizzard želi da otvori prostora da se neke druge zanimljive karte koje imaju sličnu mana cenu koriste umesto ovih karata.

Što se Class karata tiče, sve tri karte koje su poslate u “Hall of Fame” su na ovaj ili onaj način bile deo neinteraktivnih strategija. Ice Lance i PO predstavljaju neverovatan burst potencijal, dok je Conceal jednostavno u svojoj srži neinteraktivna karta protiv koje protivnik često ne može da uradi ništa.

Kao nadoknadnu za odlazak ovih karata Blizzard će svima dati njihovu punu Dust vrednost bez potrebe da uništite vaše karte. Dakle ukoliko imate zlatnog Ragnarosa, Blizzard će vam staviti na nalog 3200 dusta (koliko košta da se kraftuje), a pritom ćete zadržati vašeg zlatnog Raga, koga ukoliko želite možete i sami da DE (ali po regularnoj vrednosti), ukoliko hoćete još dusta.

Blizzard daje ekstra dust samo za onaj broj karata koliko je potreban za igranje, dakle ukoliko imate recimo 5 Azure Drakea, dobićete nadoknadu u dustu samo za 2x Azure Drake.

Još jedna velika novina koja nas čeka u narednoj godini jeste promena tempa izbacivanja sadržaja. U 2015. godini smo imali Avantura – Ekspanzija – Avantura , prošle godine je to bilo Ekspanzija – Avantura – Ekspanzija, dok će ove godine biti po prvi put bez avanture, samo 3 ekspanzije od po oko ~130 karata!

foto: Blizzard
foto: Blizzard

Dakle avanture odlaze u istoriju kao format izbacivanja novih setova, zato što se smatra da je 30-40 novih karata previše malo da bi se ozbiljno uzdrmala meta. Čak 3 seta od po ~130 karata po godini bi trebalo da značajno uzdrma metu i pobrine se da meta bude sveža. Ovo ne znači i da se odustalo od singlplejer sadržaja, i u Blizzardu kažu da sada žele da prave vezani solo sadržaj uz velike ekspanzije, koji će igračima ponuditi besplatno i čija je ideja da se produbi priča i tema seta.

Ovo je sa jedne strane svakako velika vest, pošto znači da ćemo imati mnogo više sadržaja i varijacija u meti, ali je sa druge strane loša vest po naše novčanike, pošto još jedna cela puna ekspanzija znači mnogo veći udar nego jedna avantura koja košta 20e i čiji je sadržaj zagarantovan.

Blizzard je naglasio i da će ubuduće gledati da mnogo više podrži Wild format, kako bi igrači zadržali interesovanje i za igranje ovog formata. Heroc Tavern Brawl je bio veoma popularan kada se pojavio, i sada će nakon izlaska sledeće ekspanzije Blizzard da organizuje novi, ali u Wild formatu, što bi trebalo da bude mnogo uzbudljivije. Takođe, tesno će sarađivati sa organizatorima turnira kako bi krenuli da prave i Wild turnire na mnogo češćoj osnovi.

Tu je i gomila novih nagrada, Blizzard će na neko vreme uvesti dnevne login nagrade, kada će biti dovaljno samo da svakog dana uđete u igru i dobijete nagrade kao što su gold, dust i packovi. A tu su još i neotkrivene akcije koje će krenuti u nedeljama kada izađe prvi set ove godine.

Na kraju, dolazi nam i novi Rogue heroj, legendarna Maiev Shadowsong stiže u Hearthstone. I ne, nećemo morati da dajemo 10 evra za nju, ili da ispunjavamo neke neverovatne kombinacije i promocije, dovaljno će biti da kada izađe nova ekspanzija, pobedimo 10 partija u Standard Ranke ili Casual modu, i dobijamo Maiev!

Ovo je sažeti pregled svih novina i nama deluju jako uzbudljlivo! Koje je vaše mišljenje o svemu ovome? Detaljan blog sa novostima možete pronaći na ovom linku.

Hearthstone

Klan RUR Hearthstone turnir na Games.con festivalu!

Najveći domaći gejming festival Games.con će se ove godine održati po drugi put na Beogradskom sajmu, od 15. do 17. decembra, i u okviru njega će i ove godine Klan RUR imati svoju gejming Arenu zvanično podržanu od strane Blizzarda i plus dodatne turnire, ukupno 12 njih!

Hearthstone petak 17.11. 20:25 Komentara: 1

Zbog Dead Man’s Hand Warriora promenjena HCT pravila

Jedan od zanimljivijih i težih špilova za igranje koji se pojavio nakon izlaska Knights of the Frozen Throne ekspanzije jeste nova varijanta Fatigue Warriora, koja se bazira na novoj Warrior karti Dead Man's Hand, a koji koji je osmislio i popularisao poznati Hearthstone strimer i igrač Dog.

Hearthstone petak 15.09. 11:19 Komentara: 3

Rečnik Hearthstone žargona i termina za početnike

Iako često pišemo ovde o raznim Hearthstone temama, ponekada verovatno zdravo za gotovo uzimamo da svi poznaju i razumeju žargone koji se koriste u Hearthstone svetu i koji su ustanovljeni praktično od kada je igra i izašla. Neki od njih su preuzeti iz drugih igara, bilo kartičnih bilo video igara, dok su drugi jedinstveni za Hearthstone.

Hearthstone utorak 12.09. 09:37 Komentara: 10

Hearthstone: Stižu nerfovi!

Baš kao što je Ben Brode i najavio za vikend, Blizzard je rešio da ne čeka “vekovima” da se meta sama od sebe reši i večeras nam je najavljen novi set nerfova koji uglavnom udara na neke basic karte, koje se igraju u svojim klasama praktično od kada Hearthstone postoji.

Hearthstone utorak 5.09. 19:53 Komentara: 13
strana 1 od 20 idi na stranu