Esports B92.net

Hearthstone: Europe Winter Playoffs je potpuni debakl

Tužan dan za takmičarski Hearthstone.

Nikola Savić KlanRUR
Podeli
foto: Blizzard
foto: Blizzard

Ovog petka i subote se igra 2017 HCT Europe Winter Playoffs, gde se najboljih 64 igrača po HCT poenima i 8 najboljih sa Tavern Hero Finala, bore za jedno od 4 evropska mesta koja vode na Bahame, gde će se igrati Hearthstone Winter Championship, težak 250 000 dolara.

Ono što je trebalo da bude vikend uživanja u najboljim evropskim Hearthstone partijama pretvorilo se u potpuni debakl. Najpre je juče (petak) trebao da se igra Tavern Hero Final, gde se pobednici svih Tavern Hero turnira bore u double-elimination kosturu za top 8 mesta, koja su vodila na današnji Europe Winter Playoffs.

Ono što je potrebno da znate, za neupućene, je da se Tavern Hero Final i Winter Playoffs igraju po istom konceptu – ne postoji jedna lokacija odakle se igra, već su po odabranim gradovima širom Evrope pripremeljene lokacije odakle kvalifikovani igrači igraju, i mogu odabrati koji god grad da im odgovara i da im je najbliži.

Ali umesto vrhunske produkcije, kakvu bismo mogli da očekujemo za jedan od najvažnijih Hearthstone događaja sezone, dobili smo sramotu koja je ozbiljno pretila da ugrozi sam integritet takmičenja. Kako je opisao Orange, jedan od igrača sa Tavern Hero finala, najpre su morali da ustaju u 5-6h ujutru da bi stigli do mesta koja su zvanične lokacije odigravanja, da bi shvatili da turnir masovno kasni i svoj prvi meč je odigrao tek u 14h, osam sati nakon ustajanja.

Do oko 22:30 su tek krenuli da završavaju treće runde i ulaze u četvrte, ali su ih u 23h izbacili sa lokacije gde se događaj igrao, jer se prostor zatvarao, pa su administratori morali da vodaju igrače po internet kafeima kako bi nekako igrali svoje mečeve, dok su po drugim lokacijama izbačene igrače jednostavno ostavljali na ulici, pa mnogi od njih nisu ni znali kako i gde da nastave mečeve, plašeći se da će biti diskvalifikovani.

Oko 2h posle ponoći, konačno je donešena zvanična odluka administratora da nema ništa od daljeg igranja noću, već da će igrači morati da dolaze sutradan ujutru u 9h na iste lokacije, što mnoge igrače košta dodatnih troškova smeštaja ishrane, jer mnogi su putovali daleko od svojih kuća da bi došli na zvanične lokacije.

Naravno, Europe Winter Playoffs je trebao da krene danas u 11:30 po našem vremenu, ali je to sve odlagano do oko 16h, jer se Tavern Hero Final još nije završio, da bi bila poznata lista preostalih 8 učesnika glavnog događaja.

Ovde problemu nije kraj, mnogi igrači se glasno žale kako se maksimalno zlupotrebljava pravilo o diskonektovanju koje kaže da ukoliko ne postoji lethal na tabli u trenutku diskonektovanja, partija se ponavlja. Mnogi igrači prijavljuju da se dešavaju namerna diskonektovanja u slučajevima kada igrači gube, kako bi ponavljali partije, pravdajući se lošim bežičnim internetom na lokaciji. Postavlja se pitanje kako Blizzard uopšte dozvoljava da se ovako važni mečevi igraju na tako nestabilnoj konekciji i bežično.

Sve u svemu, prvi veliki događaj Hearthstone Championship Tour 2017 je jedna ogromna katastrofa koja je ozbiljno ugrozila kredibilitet najvažnijeg Hearthstone događaja tokom sezone i Blizzard po ovom pitanju mora javno da se oglasi kako bi se izvinio svim igračima i nadoknadio im troškove, ali i da ozbiljno razmisli o strukturi organizovanja ovih događaja u budućnosti, kako bi se ovakve sramote i katastrofe ubuduće sasekle u korenu, jer slika koja se trenutno šalje je velika mrlja na takmičarskoj Hearthstone sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.